Fruit

Achtergrond

Markt: Aardbeienprijs verliest € 2 in een dag

De prijsdaling op de dagmarkt voor aardbeien was stevig dinsdag 14 mei. Verschillende afzetorganisaties meldden prijsdalingen van € 2.

Bij Veiling Zaltbommel was een prijs van € 3 tot € 4 per kilo voor de meest gangbare soorten de prijs op dinsdag. Maandag lag dat nog op € 5 tot € 6 per kilo. Ook bij de Belgische veilingen kwamen dinsdag prijsdalingen voor. Toch kon voor de grootste sortering Elsanta daar nog een prijs van € 2,10 tot stand komen. Tijdens het veilen bleef het prijsniveau daarbij redelijk constant. Sonata’s en Sonsation bracht een halve euro meer op. Bij The Greenery startte de handel op € 4 per kilo voor de 30’ers. Het prijsniveau liep iets terug tijdens het veiling tot € 3,60 per kilo. Niet helemaal prijshoudend.

Donker naar licht

De prijsdaling was te verwachten na een donkere week voor Moederdag met dus veel vraag en een geremde productie. Nu is de vraag minder en de productie loopt op. Dan is een dergelijk prijsdaling te voorzien. Toch blijkt dit seizoen opnieuw hoe snel fluctuerend de prijzen zijn voor aardbeien. Daardoor zijn de verschillen per teler ook groot. Een aanbodmanager van een afzetorganisatie ziet dat telers die vorige week flinke productie hadden, daar goed van profiteerden. De productie in de kassen loopt nu terug, waarbij de productie van tunnels op gang komt. Dat geldt niet alleen voor Nederland en België, maar bijvoorbeeld ook voor Duitsland. Een verkoper meldt extra vraag uit Noorwegen vanwege een feestdag later deze week. Het zal weinig effect hebben op de prijs, zo is de verwachting.

Of registreer je om te kunnen reageren.