Fruit

Achtergrond laatste update:30 jun 2016

Prijsdruk voor framboos door weerscondities hier en in Zuid-Europa

Prijzen van 6 à 7 euro per kilo is voor framboos onder kostprijs. Telers hebben er momenteel wel mee te maken: door de lang aanhoudende aanvoer van frambozen uit Zuid-Europa, en omdat de kwaliteit van de vruchten uit de buitenteelten niet altijd geweldig is.

Na de aanvoer uit tunnels en kassen - met een productie van goede kwaliteit en tot enkele weken geleden met goede prijzen - begint de aanvoer van de buitenteelten op gang te komen. Deze plantingen zijn vaak al aan de nodige bizarre weersomstandigheden blootgesteld. Dat werkte door in een hoge schimmeldruk en in haperingen in de bestuiving, vertellen insiders. Daar komt bij dat de aanvoer uit landen als Spanje en Portugal dit jaar lang heeft doorgezet, door een 'traag' voorjaar aldaar. Normaal is die productie eind mei/begin juni aan zijn einde, dit jaar is dat moment enkele weken vertraagd.

Kwaliteitsmarkten

Die beide factoren drukken hun stempel vooral op het verkoopgemak op buitenlandse markten als Duitsland, Engeland, de Scandinavische landen en Zwitserland. Op die markten wordt om kwaliteit gevraagd, waarmee het Nederlandse product zich normaliter goed weet te onderscheiden. Dat lijkt nu wat lastiger te gaan.

Verwacht wordt dat het nu snel gedaan zal zijn met de Zuid-Europese import, en dat de vruchtkwaliteit gaat verbeteren. Een teler: "20/21 graden Celsius, en niet te veel regen, althans dat hoop ik. Dat gaat de afrijping ten goede komen. Ik reken op verbetering van het prijsniveau."

Of registreer je om te kunnen reageren.