Fruit

Achtergrond

'Goed gevoel over bewaarkwaliteit'

Voor Gerco van Zuilen uit Roggel is de oogst van de rode bessen alweer verleden tijd. “Buiten oogsten we nu frambozen en voor wat betreft de bessen zijn we nu druk aan het sorteren.

De bessen komen al uit de ULO-bewaring. De Rovada gaat meteen de ULO-bewaring in, we zetten geen bessen alleen gekoeld weg voor de korte bewaring. ULO-bewaring voor rode bes gaat met 3% zuurstof niet zo diep als hardfruit. Maar het gehalte aan koolzuurgas ligt met bijna 20% veel hoger.”

 

“Tijdens de oogst registreren we van alles, zoals pluktijdstip, weer, inslagkwaliteit en nat of droog geoogst. Zo krijgen we een goed beeld van wat er precies in de cellen staat. Afhankelijk van deze eerste ervaringen bepalen we dan welke partijen we wanneer sorteren. Tot nu toe is de kwaliteit van alle partijen goed, maar het product staat er ook nog maar kort in. Dan is het nog niet zo spannend.”

 

Ik heb dit jaar wel een goed gevoel over het product. Elk jaar zijn er wel een paar momenten dat je de oogst moet stilleggen vanwege de regen. Maar dit seizoen is dan geen enkele keer gebeurd. Dat is uitzonderlijk en goed voor de bewaarkwaliteit. Aan de andere kant heeft het droge weer wel wat zonnebrand veroorzaakt op de bessen. Op de warmste dagen zag je die bij wijze van spreken verschrompelen in de zon.

Of registreer je om te kunnen reageren.