Doorgaan naar artikel

Vroege handel peren ‘op hout’ na prognose

Kopers van fruit op het hout zijn nu al bij telers langs geweest. Op de online handelssite Service2Fruit staat ook al 450 ton Conference aangeboden voor 80 cent.

Een bod van 65 cent is al gedaan. Toch wordt de oogst pas echt in september binnen gehaald. Misschien komt het door de oogstprognose van afgelopen week, maar de handel start bijzonder vroeg. Het eerste signaal dat de handel hiermee afgeeft, lijkt goed. De bieding van 65 cent is zelfs prima, zegt een teler. Maar de productie is nog met veel onzekerheid omgeven. Niet alle telers zullen daar zondermeer op instappen. Bekend is dat de kopers vorig jaar veel verdiend hebben aan deze speculatie. Aan de andere kant zijn er ook veel telers op zoek naar verbetering van de liquiditeitspositie.



Bij Conference is de oogst 21 procent kleiner dan 2011, bleek deze week. Maar er is wel duidelijk een stijging (37 procent) ten opzichte van het rampjaar 2012. Met 220.000 ton komt de oogst ongeveer tussen het niveau van 2011 en 2012. De perenbomen waren harder getroffen door de vorst in 2012, waardoor hier de productie het meest herstelt. Bij Doyenné du Comice is er overigens geen herstel in volume en blijft de oogst krap en gelijk aan 2012.



De oogst van Elstar is bijna net zo krap als het vorstjaar 2012. De Elstaroogst is daarmee 30 procent lager dan in 2011. De meeste rassen hebben problemen gehad met de zetting door het koude weer tijdens de bloeiperiode.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin