Doorgaan naar artikel

Minimumprijs CO2 moet kas duurzamer maken

De glastuinbouwsector gaat in het Energie-akkoord tussen overheid en bedrijfsleven akkoord met een verrekenprijs van 20 euro per ton CO2 in een verbeterd CO2-sectorsysteem.

Dat blijkt uit het concept-energieakkoord dat de NOS heeft gepubliceerd. Nu ligt de marktprijs voor CO2 veel lager dan voorzien op vier tot vijf euro per ton en bestaat het gevaar dat de telers niet investeren in verduurzaming, maar gewoon de teveel geproduceerde CO2 afkopen. De wijziging moet per 2015 ingaan, het jaar waarin ook CO2-emissies van WKK-installaties volledig worden meegenomen in het CO2-sectorsysteem.

De afgesproken verrekenprijs is onderdeel van een breder pakket maatregelen waarmee de sector ook geholpen wordt een besparing van 11 PJ te realiseren. Zo lijken aardwarmte-investeringen in aanmerking te komen voor een nieuw investeringsfonds. De sector verwacht dat met versnelling van de aardwarmtewinning extra energie te besparen valt. Een verbeterd CO2-sectorsysteem met een verrekenprijs (minimumprijs) van 20 euro per ton CO2 kan een besparing van 3 PJ uitlokken, blijkt uit het concept-energieakkoord dat de NOS heeft gepubliceerd.

LTO Noord Glaskracht laat weten dat de minimumprijs is besproken met leden-glastuinders. Dat het tot een lastenverzwaring kan leiden, bevestigt Glaskracht, maar de sector moet wel bewegen om bestaande faciliteiten veilig te stellen, zoals de toekomstige vrijstelling van energiebelasting voor de glastuinbouw en bijdragen van de overheid aan het onderzoeksprogramma Kas als Energiebron.

Bovendien lijkt de doelstelling voor besparing van energie haalbaar voor de sector, omdat deze is gebaseerd op eerdere afspraken met de overheid. De maatregelen zullen uitgewerkt worden in de tuinbouwvisie waar staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken nu aan werkt.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin