Doorgaan naar artikel

Een andere, of een normale maart

Maart 2023 is inmiddels voorbij, en dat was een andere maart dan in 2022.

Dit jaar roert maart weer zijn staart. Het was een stuk kouder en wisselvalliger, maar vooral de instraling was minder. Een groot aantal telers heeft zich ook nog wat energiebeperkingen opgelegd. Uit eigen beweging, of omdat het financieel zo moest: dat laten we in de midden.

Het resultaat is dat we wat trager aan het telen zijn gegaan. Minder licht betekent minder temperatuur, en daar zien we de gevolgen van. Je ziet dat als er maximum buizen ingesteld worden, die ervoor zorgen dat je niet meer de gewenste temperatuur gaat halen, er meer temperatuurverschillen in de kas ontstaan. Waar het normaal bij de gevel net goed gaat, ging dat dit jaar wat lastiger. Zo zie je in de paprika’s gedrongen planten, met platte paprika’s en paprika’s met een staartje. Staartjes wrijven is dus echt nodig, om de kwaliteit in de keten goed te houden. Het is vervelend dat dat tijd kost, maar het is wel nodig.

Waar het normaal bij de gevel net goed gaat, ging dat nu wat lastiger

Volgend jaar zal gekeken moeten worden of deze energiestrategie blijft werken. Kun je wat verbeteren, bijvoorbeeld aan de temperatuurgelijkheid? Een optie is de transportpompen hoger zetten of de gevel beter isoleren. Ook soorten kiezen die er minder gevoelig voor zijn is een optie. Maar zorg ervoor dat je leert van dit jaar en daar iets mee doet voor volgend jaar.

Je kunt er natuurlijk ook op gokken dat het weer een maart wordt zoals vorig jaar. Of dat de energieprijzen weer zo laag zijn, dat die geen invloed meer hebben op je maximum buisinstellingen…

Share this

Robert Vollebregt
Robert Vollebregt

Adviseur Tomaat en Paprika bij Delphy

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin