Doorgaan naar artikel

Gasprijs nergens zo inflatoir als in Nederland

Gas zorgt in gasland Nederland voor de hoogste inflatie in Europa. Glastuinders kunnen erover meepraten.

Nederland is minder afhankelijk van Russisch gas dan menig ander EU-land, als het gaat om het percentage Russisch gas dat wij afnemen ten opzichte van ons totale gebruik. Maar tegelijkertijd is gas als onderdeel van de gehele energiemix in Nederland veel belangrijker dan voor bijna elk ander EU-land. Dat blijkt uit het feit dat de inflatie met 11,9% bij ons hoger is dan alle andere EU-landen. Dat komt vooral door de enorm gestegen gasprijzen.

Gaseffect op inflatie tot najaar zwaar

Aangezien inflatie wordt berekend ten opzichte van het prijspeil van dezelfde maand een jaar eerder zitten we nog even aan dat gaseffect vast. Vorig jaar was in april de gasprijs voor het eerstvolgende kwartaal 20 à 21 cent. Dat was op 1 april van dit jaar met een prijs van € 1,22 6 keer zo duur.

Omdat Nederlanders – met glastuinders op plaats 1 – zo veel gas gebruiken, slaat het een extra groot gat in ons nationale huishoudboekje. De verwachting is dat dat gat tot in 2023 zo groot zal blijven. Alleen zal die hoog blijvende gasprijs vanaf de late zomer wel langzaam minder zwaar doorwegen in het inflatiecijfer, aangezien in 2021 in september en oktober de gasprijs uit de hand begon te lopen.

Prijs minder beweeglijk

De afgelopen week is de beweeglijkheid van de markt enigszins afgenomen. De hoogste prijs was bijna € 1,23, de laagste € 1,12. De markt is inmiddels al gewend aan grote geopolitieke uitspraken uit zowel het Russische als het ‘westerse’ kamp. Het volledig afsluiten van de gaskraan voor Russisch gas hangt nog steeds boven de markt, maar tegenover die dreiging staan de talrijke politieke uitspraken, internationaal maar ook van energieminister Rob Jetten, dat we relatief snel onafhankelijk kunnen worden van Russisch gas.

‘Duur gas is ondernemersrisico’

Tegelijk liet landbouwminister Staghouwer weten dat er geen specifieke regeling komt voor de steun aan Nederlandse glastuinders die door een ongunstig gascontract in financiële problemen komen. Dat valt onder het ondernemersrisico, aldus Staghouwer in een interview met Groenten & Fruit.

Namens Glastuinbouw Nederland stelt energie-expert Alexander Formsma dat overheden wél wat zou kunnen doen aan speculatie op de energiemarkten. Met de werkelijke verhouding van vraag en aanbod zouden de huidige prijzen – ook olie, steenkool en elektriciteit zijn duurder dan ooit – niets te maken hebben, constateerde onlangs ook directeur Peter van den Berg van AgroEnergy.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin