Doorgaan naar artikel

Gascrisis Vlaamse tomatentelers iets minder scherp

Vlaamse tomatentelers zien dat hun WKK meer oplevert dan voor Nederlandse telers.

Vlaamse tomatentelers worden iets minder hard getroffen door de gascrisis dan Nederlandse. Dat stelt SBB Accountants & Adviseurs, dat voor persbureau Vilt de kritische kostprijs van energie in tomaten in beeld bracht.

Groencertificaten

Vlaanderen kent een systeem van groencertificaten, als stimulans voor WKK-stroom. De certificaten brengen jaarlijks behoorlijk relevante bedragen op. In normale jaren is dat vrijwel gelijk aan elektriciteitsverkoop. Volgens SBB vallen inkomsten op tomatenbedrijven de laatste jaren uiteen in tomatenverkoop (€ 42 per vierkante meter), waarbij elektriciteitsverkoop € 13 opbrengt per meter en dergelijke WKK-certificaten € 11,50 per vierkante meter.

Compensatie gaskosten

De verkoop van de elektriciteit en het verkrijgen van WKK-certificaten compenseert normaal gezien de gaskosten, stelt Bart Baets, agro bedrijfs- en milieuadviseur bij SBB. Hij ziet ook dat Belgische tomatentelers soms te vroeg inspeelden op de gestegen elektriciteitsprijs en daardoor onvoordelige contracten sloten tegen de totaal onverwacht hoog gestegen

Tomatenaanvoer halveert

Dat tomatenbedrijven in Vlaanderen in de belichte teelt minder opzetten is terug te zien in de aanvoercijfers op de veiling. Die halveerden de eerste maanden op Belgische veilingen.

Nederlandse tomatentelers kennen ook een stimuleringsregeling, maar dan via een fiscale route. Daardoor is gas iets goedkoper dan in Vlaanderen. Dat effect is niet geheel af te zetten tegen inkomsten uit groencertificaten voor WKK, stelt Baets.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin