Doorgaan naar artikel

Prijs ‘beste Elstar’ schommelt

Wat is de marktsituatie voor Elstar? De vraag is voor telers en handelaren verschillend uit te leggen.

Een groothandelaar zegt van een fruitteler de beste Elstar (eerste pluk, maat 70-80 mm) in te kopen voor 60 tot 65 cent. Dat is misschien iets lager (vijf cent) dan twee weken gelden, maar hij noemt de prijs toch zeker niet slecht. Hij beaamt dat de middenprijs door meer dan de eerste pluk wordt gemaakt. Voor partijen met iets minder kleur is de prijs voor dezelfde sortering 70-80 mm circa 50 cent, zegt hij.

Een teler zegt echter dat de prijs die hij krijgt van zijn veiling nog zwaar onder de maat is. Zeker nu er veel aanbod is door het ruimen van mindere kwaliteit. Toch blijft de prijs behoorlijk stabiel. Het is een teken dat de markt de volumes wel aankan. De teler ruimde zelf zijn Elstar al vóór Kerstmis. Sindsdien is de markt niet veel opgeschoten, dus dat besluit was juist, stelt hij. Een opwaardering komt er pas na maart, verwacht hij.

De vraag van het retailkanaal blijft in orde. Deze week levert twee acties op met Elstar, al zijn het niet de grootste winkelketens. Coop en Dekamarkt verkopen Elstar voor actieprijzen. Dekamarkt heeft 1,5 kilo zakken voor €1,29.

De retail is aan de bal momenteel. De ambulante handel kan niet veel uitrichten met dit weer en de export is niet sterk.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin