Doorgaan naar artikel

58 procent van interventieproduct is ‘niet geoogst’

Meer dan 90 procent van het product dat uit de markt gehaald is – vanwege de EU-opkoopregeling na de Russische boycot – is vernietigd.

Uit cijfers van de uitvoerende dienst RVO tot 1 juli blijkt dat via de niet-oogst-bepaling het meeste product (58 procent) uit de markt genomen is. Afvoer van partijen naar biogasinstallaties of veevoer nam circa 35 procent van het interventievolume in.

Circa 7 procent is naar voedselbanken gegaan. Het ging vooral om appels en peren. Opvallend is dat het belangrijkste interventieproduct peen niet naar voedselbanken is gegaan, maar onder geploegd of tot veevoer verwerkt.

Alleen in de eerste interventieronde tot medio september zijn heel beperkte hoeveelheden tomaten aangeboden aan voedselbanken en 195 ton afgevoerd naar biogasinstallaties of veevoerverwerking. In het najaar van 2014 is bijna 500 ton paprika en komkommer niet of groen geoogst. Dit jaar heeft de glasgroentesector geen gebruik gemaakt van de regeling. In juli was er bij tomatentelers wel animo voor de regeling, maar deze was net gesloten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin