Doorgaan naar artikel

2020 wereldwijd warmste jaar

In Nederland en omringende landen was het afgelopen zomer heet, maar dat was wereldwijd ook het geval. Want 2020 was samen met 2016 het warmste jaar dat ooit is gemeten.

Met name in Europa lag de gemiddelde temperatuur een stuk hoger dan in eerdere jaren. 2015 tot en met 2020 vormen nu de top 6 van warmste jaren.

Wereldwijd lag de temperatuur in 2020 gemiddeld 0,6 graden Celsius boven het langetermijngemiddelde. Dat is een evenaring van het record dat gevestigd was in 2016. Vorig jaar was er echter, in tegenstelling tot in 2016, geen El Niño. Dit klimaatverschijnsel heeft een verhogend effect op de wereldwijde temperaturen.

Europees warmterecord ruimschoots verbroken

In Europa werd het warmterecord zelfs ruimschoots verbroken. De temperatuur lag daar vorig jaar 1,6 °C boven het langetermijngemiddelde. Het record was in handen van 2019, toen het gemiddelde met 1,2 °C werd overstegen.

Scheiding tussen Noord en Zuid

Deze recente cijfers komen van het Europese aardobservatieprogramma Copernicus. Aanstaande donderdag worden de temperatuurgegevens verwacht van andere grote organisaties, De gegevens van Copernicus tonen ook een duidelijke scheiding tussen Noord en Zuid, Op het zuidelijk halfrond lagen de temperaturen onder het gemiddelde, op het noordelijk halfrond erboven.

Arctische gebieden zoals Siberië waren uitzonderlijk warm: op sommige plekken lag de temperatuur 3 tot 6 °C boven het gemiddelde. Het leidde ertoe dat het Arctische zee-ijs in september 2020 was geslonken tot de op een na kleinste omvang ooit gemeten.

Bosbranden

Vorig jaar was er ook veel media-aandacht voor de uitzonderlijke bosbranden in de VS en Australië. Wereldwijd lag het aantal bosbranden echter op een van de laagste niveaus van de afgelopen twee decennia. Tegenover de uitgebreide branden in de VS en Australië staat een kleiner aantal branden in het tropische deel van Afrika.

Recordgehalte CO2

Verder meldde de Britse organisatie Met Office te verwachten dat het koolstofdioxidegehalte in de atmosfeer in de loop van 2021 het hoogste niveau zal bereiken sinds het begin van de industriële revolutie. Dit gehalte komt namelijk 50% hoger te liggen dan voor deze periode, die rond 1750 begon. Ergens tussen april en juni wordt de grens bereikt van 417 CO2-deeltjes per miljoen deeltjes (417 ppm).

Bron: New Scientist

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin