Doorgaan naar artikel

2 grootste AGF-bedrijfsparken naar partij VS

Na het bedrijventerrein in Venlo heeft investeerder Hines ook het vastgoed gekocht op ABC Westland.

De Amerikaanse investeerder Hines heeft het vastgoed van 2 grote Nederlandse bedrijventerreinen in handen voor groente en fruit. Dat biedt kansen, stelt Herwi Rijsdijk, directeur van ABC Westland. Zo wordt kennis gedeeld binnen Hines over bijvoorbeeld het type koelcellen dat nodig is bij nieuwbouw. Mogelijk wordt het ook makkelijker om op verschillende parken actief te worden voor de handelsbedrijven. In Venlo wordt de Duitse markt optimaal bediend. ABC Westland richt zich meer op het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië.

Oude veilingterrein

Het bedrijf ABC Westland maakte dinsdag 7 mei bekend dat het vastgoed (gebouwen) op het oude veilingterrein (waarop bedrijven als Best Fresh Group en Witkamp actief zijn) wordt overgenomen door Hines. Het gaat om het vastgoed van circa 60 bedrijven. In het najaar van 2018 maakte ZON al de verkoop van het vastgoed aan Hines bekend voor circa 100 bedrijven. Die transactie bracht circa €41 miljoen op, blijkt uit de jaarrekening van ZON. Hoeveel betaald wordt voor het vastgoed van ABC Westland, maakt Rijsdijk niet bekend. “Het gaat om marktconforme bedragen.”

Rijsdijk gelooft niet dat het Amerikaanse eigenaarschap betekent dat in de toekomst hogere huren worden gevraagd. “ABC Westland had als verhuurder zelf ook een winstoogmerk. Dat is onder de Amerikanen niet anders. Wel zal bijvoorbeeld op een andere manier gerapporteerd worden, maar daar merken de huurders niets van.”

16 hectare kassen

In Nederland zijn meer bedrijventerreinen voor groente en fruithandelsbedrijven zoals Honderdland in Westland, Barendrecht en Waddinxveen, maar deze terreinen zijn kleiner.

ABC Westland heeft meer bedrijven op het terrein en werkt aan uitbreiding. Er staat zo’n 16 hectare in de planning waar nu vooral kassen staan die over 2 jaar plaats maken voor nieuwe bedrijven. De grond is al in eigendom, waarbij de kassen worden verpacht. Die ontwikkelingspoot is eigendom van Valstar. Ook beheert ABC Westland de vereniging van eigenaren voor andere delen van het terrein.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin