Doorgaan naar artikel

‘Dalende prijzen ligt wel voor de hand’

De bloemkool van de eerste planting die niet onder vliesdoek zat, staat bij Chris Devroe in Ardooie goed.

De oogst begon in de week van 1 juni schoorvoetend. De bloemkool die in 10-centimeter perspotten onder vliesdoek zat, zijn inmiddels helemaal geoogst. “De prijzen daarvan vielen in begin tegen, omdat Bretagne langer op de markt is gebleven”, analyseert Devroe op 2 juni.

Aan het einde van de week daarvoor sneed hij nog behoorlijk wat bloemkool, toen wel tegen mooie prijzen van zo’n 2 euro per stuk. Gezien de voorspellingen van warm weer verwachtte hij naar het weekend toe en ook de volgende 2 weken volop te kunnen snijden. “Tot nu toe was de spreiding goed, maar het is afwachten of dat zo blijft. Als het inderdaad een paar dagen 30 graden wordt, dan loopt er natuurlijk veel samen. Als het bij een dagje blijft, valt dat denk ik wel mee. Maar dat de prijzen zullen gaan dalen, ligt wel voor de hand.”

Goede kwaliteit

In de streek rond Roeselaere viel in de afgelopen weken weinig neerslag. “Gelukkig hebben we deze week 15 millimeter gehad. Dat is goed voor gewassen die niet beregend kunnen worden, zoals aardappelen. De bloemkool kan ik wel beregenen met een haspel. Die is ondertussen al een keer of vier in touw geweest.” De kwaliteit van de kool die aan de oogst toe is, beoordeelt Devroe als ‘echt goed’. “Het is Flandria Extra Plus met zes stuks in een kist. Er zit netto 9 kilo in zo’n kist. De kolen hebben een doorsnede van minimaal 27 centimeter.” De nu oogstbare rassen zijn Easytop en Prudentia. Daarna volgen Herman en Delias en vanaf volgende week Kerdous en Adelanto.

Gewasbescherming op koers

Het onkruid werd mechanisch bestreden en tegen koolvlieg werden de vroegste plantingen begin april middels een plantvoetbehandeling beschermd. De plantingen vanaf half maart werden op de perspot behandeld met Tracer. Ook hebben die inmiddels een behandeling met Karate Zeon gehad tegen rupsen en koolbladvlieg.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin