Doorgaan naar artikel

Consument mag sla en spinazie onbeperkt eten

Alle beperkende adviezen voor het eten van nitraatrijke groente als spinazie, sla, bietjes, andijvie en bleekselderij worden opgeheven.

Het Voedingscentrum stelt dat na onderzoek door het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (BuRO NVWA).

Dat betekent dat de consument niet meer hoeft te letten op hoe vaak per week nitraatrijke groente als spinazie of sla gegeten wordt. Nitraat is ongevaarlijk, maar in het lichaam kan het omgezet worden in nitriet en vervolgens in schadelijke nitrosamines. De laatstgenoemde stof wordt aangeduid als ‘mogelijk kankerverwekkend’.

Met het eten van nitraatrijke groente leek het in eerder onderzoek mogelijk om te veel nitraat binnen te krijgen. Uit de nieuwe analysegegevens blijkt dat het eten van nitraatrijke groente een verwaarloosbaar risico vormt voor de gezondheid. Daarom vervalt het advies om niet meer dan 2 keer per week nitraatrijke groente te eten.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin