Doorgaan naar artikel

‘Goed opletten, want je hebt wortels zo verspeeld’

De afgelopen herfsttomatenteelt bij tuinderij Coolen in Ell is teelttechnisch goed verlopen, met een productie van 9 kilo per vierkante meter van de viertrossenteelt.

Rob Coolen: “De kwaliteit was goed, met van onder tot bovenin grove tomaten. Helaas viel de prijs tegen. Nadat we ze 2 januari hadden leeggeplukt, ging de prijs stijgen door vorst in Spanje. Maar dat kon je niet voorzien.”

Meer te schermen dan gedacht

In de teelt zijn principes vanuit Het nieuwe Telen toegepast, met meer schermen en daarbij meer luchten boven het scherm. “In het verleden was het ‘verboden’ bij tomaten om te schermen. Maar we zien er geen nadeel van. Er kan kennelijk meer dan we dachten. Het evolueert. Je moet meningen durven te herzien. Komend jaar gaan we het weer volgens die zelfde strategie aanpakken. Wel blijven we heel goed opletten. Want je hebt wortels zo verspeeld.”

Tragere inworteling

De komkommerteelt is in de vroegste planting van 5 januari gestart met een goede plant. Het donkere weer had wel invloed. “Het inwortelen verliep iets trager dan vorig jaar, toen we meer licht hadden. Maar het gewas staat er goed bij.”

In week 6 is de kop uit de plant gehaald. “Proloog heeft de neiging om zijn ranken wat lastiger te geven, maar dat is goed gegaan.” Er zijn zeven stamvruchten aangehouden, door om en om te dunnen na de eerste vrucht op het zevende oksel. “We zien geen achterblijvende vruchten. Het streven is ook dat het allemaal minimaal 35ers moeten zijn.”

Het is nog een vrij rustige periode qua arbeid, wat niet verkeerd uitkomt het naderende carnaval.

Geen minimumbuis meer

Net als bij de herfsttomaten worden ook bij de komkommers de inzichten van Het Nieuwe Telen toegepast, met een scherm dat langer dicht ligt en diverse instellingen om erboven te luchten. De ventilatoren draaien continu. Een minimumbuis staat er niet meer in.

Overdag wordt een temperatuur van 20 graden Celsius aangehouden. Op licht kan daar een graad bij komen. In de nacht is de basis-instelling 18,5 graden Celsius, wat lichtafhankelijk verlaagd of verhoogd kan worden naar 18 of 19,5 graden Celsius.

Extra beurtje

Watergeven gebeurt tussen 10.00 uur en 16.00 uur. “Toen het zo koud was, en de scheuten stonden te komen, hebben we om 22.00 uur nog wel een extra beurtje gegeven, zodat de plant het iets makkelijker had.”

Twee keer zo veel vangplaten

Plagen geven nog geen problemen. “Je ziet wel een enkel wittevliegje, dat waarschijnlijk vanuit de herfsttomatenteelt is overgevlogen. We hebben de dubbele hoeveelheid vangplaten van vorig jaar opgehangen. Daarvan hebben we afgelopen jaar goede resultaten gezien binnen onze studieclub. Verder is er al enkele weken Encarsia uitgezet, op de beruchte plekken waarvan je al weet dat ze daar altijd het eerste komen.” Komende weken zal swirskii of montdorensis uitgehangen gaan worden.

Er is aangedruppeld met Trianum. “Dat is ons vorig jaar goed bevallen in proeven.”

Rustig meestoken met het weer

In een andere afdeling komkommers, wat later op 20 januari geplant, is Coolen aan het opdraaien en snoeien. “We stoken daar met het weer mee. Rustig aan op donkere dagen en wat meer snelheid op mooie dagen. Zo proberen we plantactiviteit te pakken zonder al te veel energiekosten.” Op een twijfelachtige dag kiezen we in het voordeel van de planttemperatuur. Dan houden we het scherm dicht en houden we de plant op temperatuur.”

Bij deze jongste planting wordt nog iets voorzichtiger gedruppeld, en een wat hogere EC van 3,3 meegedruppeld.

Ook bij dit gewas wordt vruchtgedund. In het zesde oksel zit de eerste vrucht, waarna om en om is gedund, om daarna weer een setje van twee aan te houden.

Share this

Afbeelding
Rob Coolen

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin