Doorgaan naar artikel

Paprika geel

‘Heel enkel oortje, maar verder kun je blind sorteren.’

Op een vestigingslocatie van WaLeRo in Bleiswijk staat het gewas van de Stayer er heel fris bij. Walter van den Bosch: “Dat gaat best. En we beginnen nu ontzettend veel te snijden. Vorige week, met het Paasweekend erin, zaten we ook al op 1,7 kilo. Het oogsten is nu het mooiste wat er is. De vruchten zijn grof. Het is ongekend. Ze zitten rond de 200 gram: allemaal grote ballen. Je haalt oogstnormen waar je niet normaal van wordt.”
De kwaliteit is daarbij prima, al resulteert de uitgroei tot grove paprika’s wel in een heel enkel oortje. “Maar als dat er niet zou zijn, dan kon je verder blind sorteren.”

Frequentie indraaien verhoogd
Hij werkt met plezier in het gewas. Vanwege het steeds zonnige weer groeit het hard. “Het plan was om met indraaien naar de 18 of 19 dagen te gaan, maar we hebben dat teruggedraaid, en de frequentie weer opgevoerd naar 14 dagen. Anders kom jet toch achter met het werk.”

Krijten
Hij denkt er over om eventueel nog ‘een krijtje’ op het dek te gooien. “Je kunt er misschien, zeker bij een ras als Stayer, anthocyaan-kleuring mee voorkomen.” Op een andere locatie stond het gewas iets schraler. Daar heeft hij al een ReduHeat-coating aan laten brengen.
“Een krijtje haalt het scherpste van de instraling af.” Voor dat doel het schermdoek deels sluiten tegen felle zon heeft hij helemaal niet gedaan. “Het gewas stond er steeds zo mooi bij. Ik dacht: kom maar op. Je zag soms wel een enkel neusje, maar dat was niet noemenswaardig.”
“Schermen is ook lastig. Wij hebben hier in deze kas eenraamsluchting. Dan is de luchtingscapaciteit minder. Als je dan ook nog eens het scherm dicht gaat trekken, dan gaat de temperatuur gauw zo hoog oplopen.”

Niet knijpen
Na de voornacht van 20 graden Celsius, gaat Van den Bosch heel langzaam opbouwen naar een temperatuur van 21 graden, die hij ergens tussen 6.00 uur en 6.30 uur bereikt wil hebben. Hij lucht bij 22 of 22,5 graden Celsius. “Ik ga niet knijpen. Hooguit een beetje aan het eind van de dag, zodat de windzijde er bij dit winderige weer uit gaat.”
Te weinig vocht in de kas is nog geen echt probleem. “Het gewas staat er fris bij. Dat kan best wel wat hebben.”
Na een gemeten EC van 4,5 tot 4,6 in de mat, net voor de eerste druppelbeurt, is hij iets meer gaan druppelen, en heeft hij de druppel-EC verlaagt naar 2,1 bij meer dan 500 Watt instraling.

Spint lastig
Bij de plagen komt elk jaar spint wel tijdelijk even de kop opsteken, maar nu is het wel erg lastig om die er goed onder te krijgen. “Met een zonnetje en oostenwind valt dat niet mee. De roofmijten redden het dit jaar niet, ondanks de extra inzet. We zullen dus een correctie moeten gaan uitvoeren.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin