Doorgaan naar artikel

Spanje stuwt groei Milieukeur glasgroente

In 2016 verdubbelde het Milieukeur-areaal voor bedekte teelt (glasgroente) bijna tot 405 hectare (216 in 2015).

De groei is ook te verklaren uit de toename van dit areaal in Zuid-Europa, schrijft Milieukeur in een overzicht van arealen per december. In Spanje worden in kassen onverwarmde en onbelichte groenten verbouwd. Hoe groot het Spaanse areaal is, blijkt niet uit het overzicht. Wel zijn zeven bedrijven gecertificeerd. Ook het aantal gecertificeerde handelsbedrijven groeide van 34 naar 50 in 2016.

Forse schaalvergroting

Stichting Milieukeur (SMK) bereidt zich voor op een stevige uitrol voor Milieukeur AGF. 2016 was het jaar van het ‘supermarktakkoord’. Steeds meer retailers gaan bovenwettelijke eisen stellen aan de teelten van aardappelen, groeten en fruit (AGF). Daarvoor zijn organisatie- en beleidswijzigingen nodig, stelt directeur Gijs Dröge in een SMK-nieuwsbrief.

Professionaliseren schaalvergroting SMK

SMK gaat hiervoor een speciale projectleider aantrekken en een stakeholdergroep formeren. Samen gaan zij de schaalvergroting van Milieukeur AGF professioneel begeleiden naar allerlei partijen uit de keten, zoals individuele telers en telerorganisaties, teeltadviseurs, handelspartijen, retailers en certificatie-instellingen. Ook harmonisatie met andere certificatiesystemen komt op de agenda.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin