Groenten & Fruit Actueel
||

Groei PlanetProof niet bij vollegrondsgroente

Het certificaat On the Way to PlanetProof wint terrein in de plantaardige sector, maar niet in de vollegrondsgroenteteelt.

Laatst geüpdatet:

Bijenhotel op een gecertificeerd bedrijf met On the Way to PlanetProof. - Foto: Eveline Westeneng

Bijenhotel op een gecertificeerd bedrijf met On the Way to PlanetProof. – Foto: Eveline Westeneng

Het certificaat On the Way to PlanetProof wint terrein in de plantaardige sector, maar niet in de vollegrondsgroenteteelt.

Dat blijkt uit de laatste groeicijfers die Stichting Milieukeur bekendmaakt. Op dit moment is 47% van het Nederlandse areaal vollegrondsgroente (en kruiden) gecertificeerd voor On the Way to PlanetProof. Dat was 49% in 2020. In hectares uitgedrukt is er 1.100 hectare minder geregistreerd dan in 2020. Een verklaring kan de Stichting Milieukeur op dit moment niet te geven. Het verschil is relatief klein, laat de woordvoerder weten. Over alle plantaardige teelten (inclusief akkerbouw en sierteelt) groeide het areaal PlanetProof nog wel flink met 26% naar 43.579 hectare.

Grens van 50%

Het aandeel van de gecertficeerde teelt in de vollegrondsgroente bleef dus onder de 50%. In het deel dat niet gecertficeerd is voor PlanetProof, zitten ook EKO-telers en bijvoorbeeld telers van Albert Heijn. Of de bovengrens is bereikt met iets minder dan 50%, is onduidelijk.

Groei bij andere teelten

Bij glasgroente is het aandeel van de teelt wel gestegen naar 47%, waar vorig jaar nog een aandeel van 39% werd geregistreerd. Bij fruit is het aandeel gestegen van 30 naar 35%. De areaaldaling bij vollegrondsgroente is even groot als de areaalstijging bij fruit. Nu er ook 400 hectare glasgroente is bijgekomen, is de groei van het keurmerk in de Nederlandse voedingstuinbouw dus rond de 400 hectare.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers