Doorgaan naar artikel

Gemeente mag tuinbouwgrond ‘bestemmen’ voor datacentrum

De gemeente Hollands Kroon mag glastuinbouwgrond in Agriport A7 ‘herbestemmen’ voor de vestiging van een groot datacentrum.

Dat volgt uit een uitspraak van de Raad van State. De rechter wees bezwaren van een omwonende en een gevestigd verpakkingsbedrijf van de hand. Hollands Kroon wil het bestemmingsplan aanpassen zodat een omvangrijk datacentrum (zeventig hectare) zich kan vestigen het gebied. Eén van de bezwaren was dat niet aangetoond is dat een datacentrum restwarmte zal leveren aan de kassen. Dat is geen eis voor vestiging in het gebied, stelt de rechter.

luchtkwaliteit

Het perceel ligt op 840 meter van de omwonende en het bezwaar makende bedrijf. De rechter vindt die afstand groot genoeg om te voorkomen dat nadelige gevolgen optreden voor de omwonenden. Zo is niet aangetoond dat een datacentrum tot een slechtere luchtkwaliteit zou leiden dan glastuinbouw. Ook stelt de Raad van State dat het verpakkingsbedrijf geen significante nadelen zal ondervinden van de vestiging van een databedrijf en het daarmee schrappen van uitbreidingsmogelijkheden voor grootschalige glastuinbouw. Het bezwaarmakende bedrijf is verpakker voor glasgroente uit het gebied. Volgens de bezwaarmaker is geen concrete interesse van datacentra voor het gebied.

grootschalig

In Nederland zijn nu twee grote datacentra gevestigd, te weten Microsoft op Agriport en Google in de Eemshaven. De gemeenteraad heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat er belangstelling is, omdat in landen zoals Ierland, Finland, Duitsland, België en Nederland de afgelopen tien jaar een aantal grootschalige datacenters is gerealiseerd.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin