Doorgaan naar artikel

Brabant schuift geld voor sanering kassen naar ontwikkeling

De provincie Noord-Brabant heeft twee miljoen euro voor sanering glastuinbouw ingezet in projecten voor ontwikkeling van de sector.

Daarmee zet de provincie het geld in voor blijvers, blijkt uit de jaarstukken over 2015. Het geld wordt ingezet als co-financiering voor Europese gelden voor POP-3 voor transitie van de (glas)tuinbouwsector binnen het Innovatieprogramma Agrofood/UBA.

Met de inzet van POP-3 gelden wil de provincie de ontwikkeling van glastuinbouwbedrijven in concentratiegebieden stimuleren. In een Brainstormbijeenkomst is eind 2015 in beeld gebracht waar knelpunten en kansen liggen voor de plantaardige sectoren. Deze zullen worden benut bij de invulling van de POP-3 subsidieregeling.

TOM

In 2015 nam de provincie (grotendeels) de financiering van de tuinbouwontwikkelingsmaatschappij TOM over samen met ZLTO.  Positief is de verkoop van 26 hectare gronden eind 2015 in Nieuw Prinsenland, waarmee 9,6 miljoen euro vervroegd is afgelost op de verstrekte geldlening.

Uit de jaarstukken blijkt dat de provincie nog altijd grote risico’s loopt als ontwikkeling van glastuinbouwgebieden achterblijft. Vooral de garanties aan de gemeente Deurne zijn fors als glastuinbouwontwikkeling daar achterblijft. De provincie heeft in totaal meer dan 16 miljoen euro aan garanties uitstaan voor glastuinbouw.

Geothermie

De provincie Noord-Brabant speelt via haar Energiefonds bovendien een belangrijke rol bij de ontwikkeling van 5 geothermieprojecten in de provincie. Die projecten moeten meerdere glastuinbouwbedrijven minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen. Het gaat om projecten in onder meer Someren en ter vervanging van restwarmte in het Amernetwerk. Energiebemiddelaar Ennatuurlijk wil geothermie inzetten ter vervanging van restwarmte uit een te sluiten kolencentrale.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin