Doorgaan naar artikel

‘Niet bank maar sleets businessmodel nekt tuinder’

Meer nog dan te ruim financieringsbeleid van banken is de daling van de grondprijs bepalend geweest voor het omvallen van glastuinbouwbedrijven tijdens de crisis. Stijgende grondprijzen camoufleerden jarenlang het feit dat men in de sector onderneemt met versleten businessmodellen.

Dat stelt DLV’er Erik de Rooij. Hij deelde vanmiddag op een zogeheten arenasessie op het Improvement Centre in Bleiswijk de conclusies van zijn onderzoek naar de invloed van vernieuwing van het businessmodel van tuinbouwbedrijven op het rendement van diezelfde bedrijven. “In Noord-Nederland daalden de grondprijzen al vóór 2008 en daar kwamen bedrijven dus al eerder al in de problemen. Na 2008 werd ook in de rest van Nederland een slecht jaar niet meer gecompenseerd door stijging  van de grondprijs.”

De DLV’er die met dit onderzoek afstudeerde op Nyenrode concludeert dat achterstallig onderhoud op het businessmodel van tuinbouw bedrijven al veel langer een structurele oorzaak is van tegenvallende rendementen. Het allesoverheersende model is nu nog steeds de tuinder die techniekgedreven stuurt op zijn kostprijs. Samenwerken, ook een component waaruit het businessmodel van een bedrijf is opgebouwd, gebeurt vrijwel uitsluitend in telersverenigingen met weinig marktmacht en weinig daadkracht omdat alle leden tevreden gehouden moeten worden, aldus De Rooij.

“Tuinders lopen allemaal in dezelfde hardloopwedstrijd, met maar een kleine kopgroep en heel veel verliezers. En de winnaars van vandaag zijn de verliezers van morgen, zolang de afvallende bedrijven goedkoop doorstarten en de markt blijven verstoren met een nog lagere kostprijs.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin