Doorgaan naar artikel

Aardbeienteler mag kas uitbreiden

De gemeente Oirschot heeft juist gehandeld bij het toestaan van uitbreiding van een aardbeienkas.

Dat oordeelt de Raad van State. De huidige kas van 1,4 hectare kan daarmee uitgebreid worden naar 2 hectare. Het betreft een noodzakelijke uitbreiding voor het bedrijf, bleek uit onafhankelijk onderzoek. Er is geen sprake van een vollegrondsbedrijf, zoals omwonenden stelden in de zaak bij de Raad van State. De teelt vindt al sinds 2000 niet meer in de grond plaats, maar vooral de kas en op stellingen. Ook is voldoende gedaan aan landschappelijke inpassing. Een vijf meter brede haag van beuken moet tot goothoogte het uitzicht op de kas voor omwonenden beperken.

De gemeente liet voor de vergunning ook onderzoek doen naar de natuurimpact. Daarvoor is gekeken naar het broedgedrag van uilen in de omgeving. Een extern rapport stelt dat een regionaal uilenpaar geen hinder zal hebben van de uitbreiding.

Volgens omwonenden doet het plan geen recht aan natuurontwikkeling die al heeft plaatsgevonden en verstoort het zichtlijnen in het buitengebied. De Raad van State stelt echter dat de economische belangen van het bedrijf hier groter zijn.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin