Doorgaan naar artikel

Geen vrijstelling voor V-10 in belichte tomaten

Het Ministerie van Economische Zaken heeft geweigerd dit jaar opnieuw een vrijstelling te verlenen voor het gebruik van V10 in de belichte teelt van tomaat. De door LTO Glaskracht Nederland gelijktijdige aangevraagde vrijstelling voor de andere vaccinatiemethode tegen Pepinomozaïekvirus, PMV-01, is wel gehonoreerd.

Vorig jaar werden tegelijkertijd met de twee 120-dagen-vrijstellingen voor PMV-01 van DCM ook de vrijstellingen voor het andere vaccin, V10 van Valto, in de Staatscourant gepubliceerd, zowel voor de belichte als onbelichte teelt. Dat is nu niet gebeurd.  Het is vooralsnog niet bekend wat de reden is om de vrijstellingsaanvraag voor V10 af te wijzen. Leo Looije, directeur van Valto, wil geen commentaar geven en verwijst door naar LTO Noord Glaskracht, de aanvrager van de vrijstellingen. Jeannette Vriend, Coördinator Effectief Maatregelenpakket van LTO Glaskracht Nederland, bevestigt de afwijzing maar wil niet inhoudelijk ingaan op de achterliggende redenen. LTO Glaskracht Nederland hoopt dat voor de onbelichte teelt de vrijstellingsaanvragen wel voor beide methoden worden gehonoreerd.

Alleen op teeltbedrijf

In tegenstelling tot vorig jaar is aan de honorering van de 120-vrijstelling van PMV-01 de uitdrukkelijke voorwaarde gekoppeld dat het alleen op de tomatenteeltbedrijven mag worden toegepast. Toepassing van het middel in de opkweek van tomatenplanten is niet toegestaan. NVWA maakte hiervan al melding in zijn jaarverslag ‘Fytosignalering 2013’ dat 1 augustus werd gepubliceerd. Voor de toepassing van PMV-01 heeft de wijziging geen gevolgen. De methode is altijd volledig gericht geweest op toepassing bij de tomatenteler, direct na het planten. V10 werd in voorgaande jaren wel veelvuldig toegepast tijdens de opkweekfase van tomatenplanten voor de belichte teelt.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin