Doorgaan naar artikel

Rechter draait schuldsanering failliete paprikateler terug

Het Gerechtshof Den Bosch oordeelt dat een failliete paprikateler niet in een verlengd schuldsaneringstraject hoeft.

De rechtbank had eerder besloten dat de teler niet drie jaar in zo’n zwaar traject moest opgaan, maar vier jaar. Die verlenging is door de hogere rechter eerder dit jaar terug gedraaid.

De uitspraak is eerder dit jaar gedaan, maar niet gepubliceerd. Curatoren keken uit naar die uitspraak omdat het mogelijk op meer tuinders van toepassing zou zijn. Bij sommige bedrijven is de schuld namelijk hoog. Zo’n verlengde schuldsanering lijkt met deze uitspraak nu niet van toepassing.

Zo’n verlengde schuldsanering is mogelijk als de schuld te hoog is of als er geen minnelijke opstelling is van de betroffen persoon, maar dat was in dit geval niet aan de orde, stelt het Gerechtshof. Er is sprake van één schuldeiser, maar die was niet bereid mee te werken aan enig traject. Dat kan de betroffen schuldeiser niet verweten worden, aldus de rechter in hoger beroep. Ook de korte termijn tussen het opeisbaar worden van de schulden en de start van het schuldsaneringstraject is geen reden voor een verlengde schuldsanering.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin