Doorgaan naar artikel

Schade tomatenteler na doordraai door residu

Een tomatenbedrijf is zelf verantwoordelijk voor doordraai van zijn tomaten na problemen met residu van het bestrijdingsmiddel Gazelle.

De teler van ZON kreeg in november 2010 een afzetstop opgelegd, nadat gebleken was dat zijn tomaten de residulimiet overschreden.  De teler eistte voor de rechtbank Gelderland een schadevergoeding van twee ton van de middelenleverancier (Agerland) en toelatingshouder Certis. De overschrijding van de residulimiet kwam volgens de teler door een foutieve toepassing van het middel. Het etiket zou foutieve informatie bevatten, waardoor hij de behandeling te vaak uitvoerde. De rechtbank volgde die argumentatie echter niet. Volgens de rechter had de spuiter verstand moeten hebben van de veiligheidstermijn en lange afbreektermijn, waardoor het middel opbouwt in de plant. Die kennis had de tomatenteler of spuiter moeten hebben uit de opleiding voor zijn spuitlicentie.

De teler stelde dat Certis niet de juiste of onvolledige informatie heeft verschaft ter zake van de veiligheidstermijn van drie dagen. Certis voerde op de zitting aan dat een veiligheidstermijn niet hetzelfde is als een afbreektermijn. Dat erkende de teler ook.

De uitspraak in deze zaak was al in 2013, maar de rechtbank publiceerde die onlangs.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin