Doorgaan naar artikel

Stroeve GMO niet op agenda hoog EU-bezoek in kas

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) en de nieuwe eurocommissaris voor land- en tuinbouw Phil Hogan bezoeken donderdag de moderne kas van het tuinbouwbedrijf Koppert Cress in Monster.

De problemen met GMO staan niet op de agenda. De keuze viel op de kas van Koppert om daarmee de innovatie van de tuinbouw te tonen. Nederland vindt de GMO-regels te strikt. Nederlandse telers mogen zich onder GMO-regels niet intensief met de afzet bezig houden van de EU. Het accent van het bezoek ligt echter op kennismaking en biologische landbouw.

Het is de eerste officiële kennismaking sinds de start van de nieuwe Europese Commissie. Dijksma en Hogan hebben in de morgen op het ministerie van Economische Zaken een kennismakingsoverleg over onder meer biologische landbouw, het gemeenschappelijk landbouwbeleid en het EU-voorzitterschap van Nederland begin 2016. In de middag is het bezoek aan Koppert.

Vereenvoudiging

Hogan maakt er in zijn eerste periode werk van dat het landbouwbeleid vereenvoudigd wordt. De voorspelbaarheid van regelgeving moet omhoog. In de tuinbouw is er juist veel onzekerheid over uitvoering van regelingen als GMO en Schoolfruit. Daar vonden de laatste jaren terugvorderingen plaats.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin