Doorgaan naar artikel

‘Grote kassen als Agriport A7 onhaalbaar’

Een nieuwe grootschalige glastuinbouwlocatie naar model van Agriport A7 in Noord-Holland blijkt niet haalbaar in Antwerpen.

De provincie Antwerpen maakte recent de bevindingen bekend van een langlopende studie naar duurzame glastuinbouwclusters. Antwerpen rekende aan een model als Agriport A7 in Noord-Holland omdat dit model een goede ruimtelijke ordening kent, toekomstgerichte grootschalige kassen en synergie op energiegebied. Nu liggen veel bedrijven versnipperd in het gebied tussen landbouwbedrijven. “Grootschalige glasontwikkeling blijkt toch niet mogelijk met onteigening. Uit de studie bleek dat er veel maatschappelijke weerstand tegen is. Ruimtelijk wordt het toch een moeilijk verhaal met steeds meer verouderde landbouwbedrijven die worden opgekocht voor andere functies, waardoor steeds meer weerstand komt tegen grootschalige glastuinbouw”, stelt Koen Eyskens, van de provincie

Voor de studie naar grootschalige glastuinbouw in het gebied zijn realistische cases uitgewerkt van glascluster van aaneengesloten kassen tot wel 40 hectare. Voor de grondprijs werd uitgegaan van 16 euro per vierkante meter.  Uit de studie zijn nieuwe inzichten gekomen en een methode om individuele bedrijven uitbreiding te bieden op de huidige locatie of elders in het gebied.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin