Doorgaan naar artikel

Correctie op tomatenmarkt

Een aantal factoren draagt bij aan de prijscorrrectie die zichtbaar is op de tomatenmarkt. Het verval in prijs is in één week dertig tot veertig cent (losse tomaten), blijkt uit veiloverzichten van ondermeer BelOrta.

Daar lag de veilprijs voor losse tomaten vrijdag en maandag iets boven de zeventig cent. Ook dinsdag schommelde de prijs tussen sorteringen tussen de 62 en 74 cent (exclusief de telerstoeslag die is ingesteld) Op de klok van ZON kwam maandag een prijs van 62 cent tot stand bij losse tomaten, maar daar ging dinsdag acht cent vanaf. De prijs voor trostomaten middel bleef nog wel hangen op 91 cent, ook op dinsdag. Op de klok van The Greenery kwamen ook lagere prijzen tot stand bij de losse tomaten. De kleinere maten lagen dinsdag op 55 cent voor de klok, gelijk aan ZON dus.

Veiling BelOrta klokte overigens maandag nog wel 99 cent voor trostomaten (dinsdag 84 cent) en dat is nog exclusief de meerwaardetoeslag voor telers (vijf cent per kilo).

De prijsontwikkeling is niet geheel vreemd. Vrijdag en maandag stond meer voor de klok na de gebroken week van Hemelvaart. Daar komt een matige weersverwachting bovenop en meer productie op ook exportmarkten. Handelaren wijzen ook op het effect van acties. Vorige week was een grote binnenlandse actie voor trostomaten, maar ook buitenlandse acties voor losse tomaten leverden een behoorlijke vraag op vorige week. Het is nog te vroeg om een compleet beeld van de bemiddeling te krijgen op maandag, maar een handelaar zegt uiteenlopende prijzen te vernemen;  die op of onder het huidige klokbeeld liggen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin