Doorgaan naar artikel

Tomaten telen op Mars is in principe mogelijk

Op de dag dat de film ‘The Martian’ in première gaat, vertellen twee Wageningse onderzoekers in Groenten&Fruit Magazine over de mogelijkheden en beperkingen van het telen van voedselgewassen op Mars.

Het is onderzoeker Wieger Wamelink van Alterra (onderdeel van Wageningen UR) gelukt om rode cherrytomaten te oogsten van planten die op nagebootste Marsgrond groeien. “We waren al heel verbaasd dat planten zo goed groeien op deze grond, maar dat ze nu ook nog vrucht dragen en zaad produceren is helemaal boven verwachting.” ‘Marsgrond’ bevat vrijwel alle essentiële mineralen voor plantengroei (zie bijlage).

Spin-off voor de tuinbouw op aarde

Het onderzoek naar telen op Mars zal veel spin-off opleveren voor de tuinbouw op aarde, verwacht Leo Marcelis, hoogleraar tuinbouw en productfysiologie van Wageningen UR. “Er is veel kennis uit de tuinbouw nodig. Dat zal twee kanten opwerken. Voor Mars moet je helemaal terug naar de basis van de plantengroei omdat de omstandigheden er zo anders zijn. Daar gaan we veel van leren.” Marcelis is door ‘Mars One’ gevraagd als adviseur voor de voedselproductie tijdens de permanente bewoning van de rode planeet.

Kijk hieronder voor een fotoreportage van dit onderzoek.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin