Doorgaan naar artikel

Komkommerprijs schippert tussen hoge aanvoer en lage consumptie

De dagprijzen zitten deze week weer in de lift na de diepe buiging van een week geleden. Vandaag werd voor de 35-ers en de 40-ers ongeveer 25 cent per stuk betaald op de Nederlandse en Belgische veilingen.

Het hele voorjaar liggen de komkommerprijzen veel lager dan vorig jaar. Met uitzondering van de weken rond Pasen, ligt het prijsniveau zelfs gemiddeld onder dat van 2014, wat tot de zomer als een heel slecht seizoen wordt gerekend. Vorig jaar kregen de aanvoerders op de Belgische veilingen in week 14 een uitbetaalprijs van 67 cent per stuk. Dit jaar was het maar 25 cent in week 14 en 20 cent in week 15. Vorige week kwam de dagprijs bij de verschillende afzetorganisaties zelfs niet aan die 20 cent per stuk.

Aanvoerpiek

Aan de aanvoer uit Spanje kan het niet liggen. Op de Duitse groothandelsmarkten spelen de Spaanse komkommers geen rol meer. De productie van de lange komkommer is in Almería sterk gedaald. Voor de voorjaarsteelt kiezen de meeste telers de korte en ‘Franse’ komkommers, schrijft de Junta de Andalucía. Daar hebben de coöperaties ook de vaak programma’s voor afgesproken met retailers. Maar een paar specialisten in Spanje richten zich op jaarrond productie van lange komkommers voor retailers in Noord-Europa. Die komkommers trof teler/voorlichter Jaco Kieviet vorige week nog aan bij Lidl in Engeland.

De lage prijzen worden voornamelijk veroorzaakt door de onbalans in aanvoer en consumptie. De consumptie van komkommer is als saladegroente erg afhankelijk van het weer. Dit koude voorjaar nodigt niet uit. Door de grote hoeveelheid zon van de voorbije weken steeg de productie echter wel flink. De aanvoer voor de klok van BelOrta was vorige week 15 procent hoger dan in beide weken ervoor. “Wij hebben in week 16 maar liefst 6,6 komkommers per vierkante meter gesneden. En bij hogedraadtelers was dat nog 2 tot 3 stuks meer, want zij snijden nu ook van de extra stengel die de plantdichtheid heeft verdubbeld”, aldus Kieviet. De invloed van de hogedraadteelt is vrij groot. Het areaal bedraagt ongeveer 150 hectare, ongeveer een kwart van het komkommerareaal. Daarbij komt dat alle andere varianten van teeltsystemen (nog/weer) in productie waren, van de decemberplanting tot aan de tweede teelt bij de vier-keer-planters.

Donkerder en acties

Dat de prijzen nu weer een beetje opleven is vooral een gevolg van een lagere productie door het koudere, donkere weer. De verwachting is dat de productie deze week ongeveer 1 tot 1,5 stuks per vierkante meter lager zal zijn dan vorige week. Daarnaast is er ook merkbaar meer vraag uit de markt. De kleine sorteringen brachten vandaag evenveel op als de grotere. Een aantal retailers heeft deze week acties lopen met komkommers. Bij Dirk liggen er 3 komkommers voor 1 euro in het schap. Coöp en Plus bieden komkommers aan voor 49 cent per stuk.

In de komende weken zullen steeds meer drie-keer-telers gaan wisselen. De verwachting is dat vanaf dat moment er steeds een deel van het areaal in teeltwisseling zal zijn, waardoor de aanvoer enigszins wordt afgetopt en gelijkmatiger zal worden. Flandria verwacht echter nog een toename in de aanvoer. Voor de weken 18 tot 23 verwacht de Belgische afzetorganisatie een komkommerproductie van 5 tot 6 miljoen stuks per week.

 

Kijk hieronder voor meer komkommerprijzen:

BelOrta en REO: 40-ers en 35-ers

ZON en The Greenery: 40-ers en 35-ers

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin