Doorgaan naar artikel

‘Hardheid daalde met punt per week’

De Conference was er in week 40 vanaf, Jacco Merkens in Werkhoven zat vervolgens in de tweede oogst van Elstar en daarna komt het late ras Red Love aan de beurt. “Daar is bewust voor gekozen. Het is lastig als je met twee gewassen zit die tegelijkertijd pieken in de oogst, zoals Conference en Elstar. Conference, Sweet Sensation en Red Love volgen elkaar mooi op, zodat je langer je mensen en machines kunt inzetten.”

De kwaliteit van Elstar valt niet helemaal mee, omdat deze door de hitte in september wat zonnebrand heeft opgelopen. “Sommige dagen was het 30 graden. Dan hangen de appels te koken aan de boom. We hebben elke dag een beetje beregend om zonnebrand zoveel mogelijk te voorkomen. Snel afzetten is niet nodig, maar ik doe dat wel, want de prijs is redelijk goed. Ik weet niet wat zonnebrand later in de bewaring doet. Nu is er wat vraag, dus nu kan alles mee. Hoe dat over anderhalve maand zal zijn, weet ik niet. Ik durf het niet aan om ze langer te bewaren.”

Hardheid daalt snel

“De kwaliteit van Conference is super. Wel loopt de hardheid snel terug bij hitte, dus ze moesten er snel af. Normaal daalt de hardheid een halve punt per week, nu was dat een heel punt. Eigenlijk hadden we nog iets sneller moeten oogsten, maar die capaciteit hadden we niet. We houden in de cel de hardheid goed in de gaten.”

“Blijft de hardheid stabiel, dan is er niets aan de hand. De peren die van een zandbaan komen zijn sowieso zachter, maar die hebben we toch redelijk op tijd geoogst. Wat het laatst is geplukt gaat altijd het eerste weg. Met de peren die we als eerste plukten is niets aan de hand.”

Percelen aanaarden

In deze periode is Merkens ook enkele percelen aan het aanaarden die in de zomer te nat hebben gestaan. “Die zijn door het vele water verzopen. Door aan te aarden kunnen ze weer nieuwe wortels maken.” Het gaat om een hectare Conference en een hectare Red Love. “Die percelen zijn wel gedraineerd, maar het is zware, rottige grond. De drainage ligt iets te diep en het duurt sowieso lang voor het regenwater via de ondergrond verdwenen is.” Op een deel heeft hij daarom het eind van het perceel verlaagd, zodat het regenwater weg kan lopen.

AUTEUR THEO BRAKEBOER

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin