Doorgaan naar artikel

Frankrijk heeft minder appels in opslag

In Franse opslagruimten lag per eind februari 343.752 ton appelen in voorraad, 16 procent minder dan een jaar eerder.

Die voorraad lag echter wel op nagenoeg hetzelfde niveau als het gemiddelde over de laatste vijf jaar. Golden Delicious neemt meer dan 40 procent van die voorraden voor zijn rekening, op afstand gevolgd door Granny Smith.

In de maand februari werd weer 105.256 ton Franse appelen uit opslag afgeleverd, 3 procent minder dan in dezelfde maand in 2014. De agrarische infodienst Agreste tekent daarbij aan dat de export, vooral naar andere EU-landen, met name bij Golden Delicious nog altijd moeizaam is. Eerder dit seizoen leverden appels bij export ook de laagste prijs in jaren op. De gemiddelde appelprijs ligt in Frankrijk momenteel rond de 6 procent onder het vijfjaarlijks gemiddelde. Dat is echter wel weer iets beter dan in het najaar toen de prijzen nog zo’n 12 procent onder dat gemiddelde uitkwamen.

Verder hadden Franse telers of handelaren ook 3.317 ton peren in opslag, precies de helft van het niveau van een jaar geleden en meer dan een derde onder het vijfjaarlijks gemiddelde. De perenprijs lag de afgelopen tijd op een relatief laag niveau maar is begin dit jaar weer wat aangetrokken. In februari was het gemiddelde prijsniveau echter altijd nog acht procent onder dat van vorig jaar.

Share this

Afbeelding
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin