Doorgaan naar artikel

Bloesem en prijzenslag goudreinette

Zitten fruittelers met hun hoofd bij de matige afzetmarkt of bij de beweging in de boomgaard?

Die vraag dringt zich op deze week, waar de media vooral schreef over de ontwikkeling van de bomen. Bij appels is het podium even aan de goudreinette. Bijna elke winkelketen heeft een actie gepland deze week, maar dat draait ook gelijk uit op een mini-prijzenslag. Die wordt dan deze week gewonnen door Plus dat met 49 cent per kilo ver durft te gaan, tien cent lager dan de goudreinetteprijs van Lidl deze week. Gangbaarder zijn prijzen van 79 cent deze week.

Waar het voor de feestdagenrassen (Gieser Wildeman en Goudreinette) opnieuw niet wil vlotten dit jaar, zit er weinig beweging in de grotere rassen. Naar verluidt wordt achter de schermen door afzetpartijen en inkopers van supermarkten stevig gediscussieerd over de richting waarop de prijzen moeten bewegen. Naar beneden of stabiel. Het lijkt er niet op dat net als vorig jaar in het nieuwe jaar een verbetering aftekent. Ook is er geen krapte te verwachten met de capaciteit van de sorteerbedrijven dit jaar.

Sectorupdate

Zijn er ook positieve zaken te melden? Ja, over de langere termijn ziet ABN voor de fruittelers toch geen slecht afzetseizoen. Of de voorspelling juist is, moet nog blijken. Lagere volumes zouden dat prijsbeeld veroorzaken, denken de analisten.

Mooie acties zijn er ook bij de marktleider AH deze week. Veel rassen in de actie, 40 procent korting voor Elstar, maar ook korting op zakken Conference en Jonagold en de ‘Buitenbeentjes’. Dat zijn de appels met wat hagelschade of licht gekleurd. AH verlaagde de prijs van €1,09 naar 70 cent per kilo. In dat segment ònder de supermarktkwaliteit zit nu weinig spanning. Prijzen zijn heel matig. Voor supermarktkwaliteiten komen Elstarprijzen uit op circa 50 cent, voor grotere maten misschien 65 cent.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin