Doorgaan naar artikel

Afzetpartijen zoeken markt grove Elstar

De Duitse prijzen voor grove Duitse Elstar liggen met 75 cent gevoelig hoger dan de Nederlandse.

Twee appeltelers zeggen los van elkaar dat de kiloprijs voor grove Elstar in Nederland rond de veertig cent ligt en dat de markt dit moet oplossen door bijvoorbeeld acties in het afzetkanaal.



Het is niet zo dat de Nederlandse Elstar-markt slecht is, zeker niet gezien de prijzen voor het supermarktassortiment van rond de 80 cent per kilo. Het zijn de dikkere maten waar telers van weten dat er nauwelijks een oplossing voor is. De appels zijn te groot voor de supermarkt en daardoor komen de overige kopers dit jaar goedkoop aan de Elstar. Toch probeert een afzetorganisatie supermarkten te overtuigen voor ‘kleine prijsjes’ grove Elstar af te nemen. Je vraagt je toch af waarom supermarkten niet verkopen wat er geteeld wordt. Het valt aan klanten best uit te leggen waarom de appels zo groot zijn.

Stabiel

De markt is stabiel, zo blijkt uit de prijsnoteringen in Nederland en Duitsland. De noteringen voor Elstar uit de Bodensee lagen in oktober en november op een gelijk peil en door de lagere voorraden in Duitsland zijn de prijzen ook iets hoger dan in Nederland (met uitzondering van de grove maten waar het prijsverschil dus groter is). Dat voedt ook de gedachte dat vanaf januari de Duitse markt nog interessanter wordt voor Nederlandse telers.



Op de Duitse groothandelsmarkten liggen Nederlandse Elstar (75-80 mm) nu voor €1,20 per kilo. Grovere Nederlandse Elstar zijn er niet gezien door de marktvorsers. Die prijs van €1,20 is 5 cent lager dan vorig jaar.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin