Doorgaan naar artikel

Scherpe inkomensverschillen in fruitteelt

Het LEI verwacht dit jaar een extreem verschil tussen de hoogste en laagste inkomens in de fruitteelt. Gemiddeld is 2012 met een geschatte rentabiliteit van 94 procent en een een inkomen uit bedrijf van 40.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid geen slecht jaar.

De vorst in februari zorgt voor een zeer kleine oogst van appels en peren. Gevoegd bij een kleine areaalskrimp (3,8 procent bij appel en voor het eerst sinds jaren van groei ook 0,8 procent bij peer) levert dat een erg krap aanbod op. De productie van appels ligt landelijk ongeveer 25 procent onder het niveau van vorig jaar. Voor Elstar geldt een daling van meer dan 30 procent.



De verwachte goede prijzen gaan vooral de telers ten goede komen die door hun ligging aan de vorstschade wisten te ontsnappen. Voor telers met de meeste schade zijn de goede prijzen en de lagere plukkosten nauwelijks compensatie. Overigens blijkt uit de LEI-cijfers dat van alle open teelten de fruitteelt de meest solvabele is. Met een solvabiliteit van 72 procent scoren de fruittelers 5 procent hoger dan de vollegrondsgroentetelers en 12 procent hoger dan de bloembollenkwekers.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin