Doorgaan naar artikel

Hagelschade fruit nu al ‘ongekend’

Fruittelers in het westelijke deel van de Betuwe en Utrecht zijn in de nacht van dinsdag 30 april op woensdag 1 mei opnieuw verrast door hagelschade. De schade in dit prille fruitjaar is ongekend, stelt verzekeraar OFH (Agriver).

In een zware onweersbui viel dinsdagnacht opnieuw veel regen en ook hagel. Het is voor telers alweer de zoveelste hagelbui zo vroeg in het seizoen. De telers noemen 15 april als begin van een reeks buien.

Fruitteler Frank Diks uit Schalkwijk zag dat het ‘aardig heftig was’. “Er is behoorlijk wat kapot blad en soms ligt het onder de bomen, maar voor de vruchten zie je de schade later pas echt. Echt kapotte vruchten zie ik niet. We zullen af moeten wachten, dit is al de vierde of vijfde keer.”

Bij de verzekeraars is het beeld ongekend voor deze tijd van het jaar. “De schademeldingen tot nu toe zijn echt uit alle delen van het land, echt alle delen, van Noord-Holland tot Zuid-Limburg en van Drenthe tot Zeeland. OFH heeft dit nog nooit zo meegemaakt, wel dat er in april schademeldingen zijn, maar dit is echt gigantisch. We zitten op 60% van het klantenbestand met hagelschade op dit moment”, zegt Pietjan Visser, manager verzekeringen bij OFH/BFAO, dat sinds 1 mei gefuseerd is met AgriVer. “We hebben van vannacht enkele meldingen van hagelschade ontvangen per mail, maar ze komen nog binnen. Het is te vroeg om er echte constateringen aan te verbinden. Komende nacht is er ook weer een waarschuwing voor hagel.“

Tweede melding hagelschade niet altijd nodig

Het kan zijn dat er veel telers tussen zitten die eerder al schade gemeld hebben na de buien van 15 april en daarna geen nieuwe melding doen. “Dat hoeft ook niet. Na de eerste melding die een teler doet bij OFH, wordt gelijk een schadedossier gemaakt die afgehandeld moet worden door onze taxateurs in augustus of september. Telers mogen natuurlijk altijd een tweede melding doen, met name als er twee weken of meer tussen zit, wordt het relevant om het wel te doen.” Het beeld bij de meldingen is ook divers, met ook meldingen van matige tot zware schade, stelt Visser.

Verhoudingsgewijs is er in Nederland wat meer schade dan in België. Ook daar zijn veel schademeldingen verspreid over het land, stelt Visser.

Herstelvermogen Conference

Het is afwachten hoe de schade uitpakt, vruchtjes zijn net gevormd, er is nog een heel groeitraject te gaan. Met name Conference heeft een goed herstelvermogen, weten telers en verzekeraars. Voor appels zijn de meldingen nog gering, die waren nog in bloei of in nabloei tot vorige week. Bij sommige appelpercelen is toch ook al lichte schade gemeld.

In Kerk Avezaath en Meteren ging de hagel net langszij. Teler Bert de Haan heeft van 15 april zeker hagelsporen in zijn peren. “Bij Conference kan dat nog goed komen, andere peren zullen schade hebben. Dan is er nog de schade aan het blad waar bomen last van kunnen hebben. Dat kan er toe leiden dat de boom meer ethyleen gaat aanmaken, waardoor de rui forser is. Dat betekent meer vruchtverlies. We houden toch wel ons hart vast.”

De Haan ziet nog een ander verschijnsel. De bomen die te lang in het water staan, doen het minder. Die kunnen moeilijk verdampen. “Het is gewoon rommelig in de boomgaard.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin