Doorgaan naar artikel

Zonder voorkennis groente proeven op Floriade

Sla is sla? En sla op water smaakt waterig? Echt niet. Hoe je op de Floriade het volk met de eigen zintuigen om de oren kunt slaan.

Het is een oude traditie op tuinbouwbeurzen: productkeuringen. Op de Floriade zouden er aanvankelijk alleen keuringen zijn van bloemen. Maar daar is toch ook een lijstje groenten aan toegevoegd.

‘Productbeoordelingen’ is het woord dat de organisatie eraan heeft gegeven. Klinkt net iets minder streng en officieel en dat is ook maar beter. Want ik voel me helemaal niet streng en officieel als ik me voor de eerste van de sessies meld in The Green House op de Floriade. Ik meld me niet alleen om verslag te doen, maar ook omdat ik de media vertegenwoordig in de ‘deskundige vakjury’.

Lees verder onder foto

De gezusters Willems peuzelend voor de sla.

De gezusters Willems peuzelend voor de sla.

13 slarassen maken indruk

Het is vrijdag de 13de en we beoordelen 13 rassen. Anders dan op de vakbeurzen of kerstveilingen in het verleden is aan deze beoordelingen in de Floriadekas niet echt een competitie-element verbonden. Alle rassen zijn namelijk afkomstig van veredelaar Rijk Zwaan en ze zijn allemaal geteeld door slabedrijf TopKrop. Dus ook al een reden om niet per se streng te zijn, maar gewoon maar de indrukken die de slasoorten op mij maken weer te geven in het aantal sterren.

Lees verder onder foto

Jurylid Piet Steenbergen keurt en Floriade-bezoekers kijken mee. Op de achtergrond ook keurend slateler Chris Noordam.

Jurylid Piet Steenbergen keurt en Floriade-bezoekers kijken mee. Op de achtergrond ook keurend slateler Chris Noordam.

Sceptische zussen

Het wordt zo meer een competitie tussen de slakroppen zelf. Ze staan er alleemaal pront bij op hun drijvers in de waterbak. Sla op water is het. Wat bij een drietal zussen, die bij wijze van zussendag een dagje Floriade doen, direct scepsis veroorzaakt. Dat kan nooit zo lekker zijn als sla uit de vollegrond. Net als steenwoltomaten in de supermarkt nooit zo lekker zullen kunnen zijn als tomaten uit de eigen moestuin, aldus de meest overtuigde van de drie zussen.

En het bakje dan dat ze net staan te eten, bij elkaar gekokkereld door de chef van de Grower’s Kitchen, met sla uit dezelfde watercultuur en vruchtgroente vanaf substraat? ‘Lekker klaargemaakt hoor. Met de juiste kruiden kun je natuurlijk alles lekker maken.’

Alle dertien RZ-slasoorten proeven, daar nemen de zussen de tijd niet voor. De Floriade is nog groot en de middag nog lang, ze kuieren door. Het is ook niet helemaal duidelijk dat meeproeven en -beoordelen voor het publiek een mogelijkheid is.

Lees verder onder foto

TV-chef Sharon de Miranda bekeek het vanuit culinair standpunt.

TV-chef Sharon de Miranda bekeek het vanuit culinair standpunt.

Dertien tinten groen

Dat proeven is wel de makkelijkste manier om de slasoorten te ranken. Het oog is een overschat zintuig. Als ik van 1 tot 5 sterren moet geven voor kleur, vorm en gevuldheid, dan sta ik er toch wat hulpeloos bij. Tja, dertien tinten groen, met soms een donkerrood bladeinde. Gebreken vertonen ze geen van allen, al heb ik al algemeen redacteur bij Groenten & Fruit net niet het scherpste oog voor een mogelijke gevoeligheid voor smet of rand of glazigheid.

Ik besluit toch maar gewoon mijn eigen smaak tot maatstaf te verheffen. Dat bijvoorbeeld de ijsbergslaatjes van er niet al te uniform bij staan en de buitenste bladen lekker wild alle kanten opgroeien vind ik zelf eigenlijk juist wel mooi, al zal het een agf-chef van een supermarkt misschien een doorn in het oog zijn.

Psychedelische spiraalsla

En de bijna psychedelische spiraalvorm van een van de gekroesde lollo bionda types, als je van boven neerkijkt op de wat geopende krop, is wel niet de mooi ronde vorm die in slakroppen als deze volgens mij doorgaans wordt nagestreefd, maar ik vind het schitterend: 5 sterren!

Paprika is het volgende gewas dat aan de beurt komt met allerlei vruchtvarianten. Daarna nog tomaat, bloemkool en broccoli, aardbei, ananas, meloen, sluitkool, paddenstoelen en ten slotte op 28 september appel. Het is nog mogelijk een specialiteit binnen deze productgroepen aan te melden voor deelname. Een mailtje naar piet.steenbergen@outlook.com of vnberkel@ziggo.nl en de weg naar eeuwige roem ligt open.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin