Doorgaan naar artikel

WURld Dialogue: lagere taks op groente en fruit

Gezonde voeding met belastingmaatregelen aantrekkelijker maken is een bruikbare gezondheidsmaatregel voor overheden.

Op het WURld Dialogue, een internationale brainstormsessie van hooggeplaatste oud-studenten van Wageningen University (WUR), gehouden op 23 juni, bleek dat er steun is voor een belastingmaatregel voor gezonde voeding. Nederland kiest met een btw-verhoging juist voor een verhoging van prijzen van groente en fruit.

Obesitas kost 1,7 biljoen per jaar

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat de gezondheidskosten door obesitas de komende jaren wereldwijd oplopen naar € 1,7 biljoen (€ 1.700 miljard) per jaar. Alle maatregelen die voedingsuitgaven richting gezonde voeding sturen is winst, stelde Martien van Nieuwkoop, directeur van de divisie landbouw bij de Wereldbank in Washington.

Suikertaks werkt nadelig voor lage inkomens

Een omgekeerd model – het duurder maken van ongezonde voeding, oftewel suikertaks – heeft nadelige gevolgen voor gezinnen met lage inkomens, stelde hij in de WURld Dialogue, dat een interactief systeem moet worden waarmee onderzoekers over de hele wereld oplossingen gaan zoeken voor problemen rondom voeding.

Beschikbaarheid gezonde voeding vergroten

Ook rector-magnificus Arthur Mol van Wageningen University sprak in de WURld Dialogue zijn steun uit voor belastingmaatregelen om gezonde voeding aantrekkelijker te maken. Voor veel werelddelen is de beschikbaarheid van gezonde voeding een groter probleem. Mol stelde de tomatenteelt in Nederland als model voor een efficiënte voedselproductie wereldwijd met sterk duurzame kanten. De Nederlandse tomatensector heeft de productie vervijfvoudigd met een watergebruik dat tot 15 keer zo laag is als in andere werelddelen.

WURld Dialogue, internationaal overleg over voedselproblemen door oud-Wageningers. Zaterdag 23 juni startte de dialoog met een internetdiscussie met links rector-magnificus van de WUR Arthur Mol. - Foto: WUR

WURld Dialogue, internationaal overleg over voedselproblemen door oud-Wageningers. Zaterdag 23 juni startte de dialoog met een internetdiscussie met links rector-magnificus van de WUR Arthur Mol. – Foto: WUR

Niet overal wordt bij een fiscale maatregel voor gezonde voeding op groente en fruit gemikt. In een online debat stelde Chun-Ming Liu, directeur van de divisie teelttechniek van de Chinese Academie voor landbouwtechniek, dat in China met belastingmaatregelen heel goed de consumptie van melk kan worden verhoogd op het platteland. Dat zag hij als grootste knelpunt.

Nieuwe rassen met hogere gezondheidswaarden

Nederland neemt in die obesitasdiscussie een aparte positie in. Ruben Echeverría uit Uruguay, directeur van het Centrum voor Tropische landbouw in Colombia, noemde Nederland een land met goedkope voeding en toch een laag overgewichtpercentage. Liu en Echeverría wezen erop dat de tuinbouw verder aan gezondheid kan bijdragen door rassen met hogere gezondheidswaarden te telen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin