Groenten & Fruit Actueel
||

Teler gaat hoog btw-percentage voor groenteplanten betalen

Vanaf 2025 vallen groentezaden en jonge groentenplanten onder het hoge btw-tarief. Telers kunnen dat terugvorderen, maar zullen dat voelen in liquiditeit.
Jonge groentenplanten vallen nu nog onder het tarief van 9% btw, maar vanaf 2025 onder 21%. Foto: Roel Dijkstra

Jonge groentenplanten vallen nu nog onder het tarief van 9% btw, maar vanaf 2025 onder 21%. Foto: Roel Dijkstra

Vanaf 2025 vallen groentezaden en jonge groentenplanten onder het hoge btw-percentage van 21%. Nu is dat nog 9%. Telers kunnen dat terugvorderen, maar zullen dat voelen in liquiditeit.

Plantum, de organisatie voor bedrijven in uitgangsmateriaal, wijst op de verschillen die gaan ontstaan in de keten. “Het groentezaadje valt onder het hoge btw-tarief, het opgekweekte plantje valt onder het hoge btw-tarief en de komkommer of tomaten in de winkel valt onder het lage btw-tarief.” Op de prijs van groenten in de winkel lijkt de tariefswijziging niet van invloed.

Het lage btw-tarief dateert van 2018 toen de btw-landbouwregeling werd afgeschaft. De meeste agrarische ondernemers hebben nu recht op aftrek van btw op de door hen gemaakte kosten. Daarom is het kabinet van mening dat het lage btw-tarief niet langer nodig is.  

Goederenstroom blijft intact

Volgens Plantum maakt de btw-verhoging voor de ondernemer in de B2B-omgeving (business-to-business) omgeving niets uit. “Btw wordt betaald en btw wordt terugontvangen. Inderdaad kan in de liquide middelen een dip ontstaan en dat kan een probleem zijn, zij het ook in principe tijdelijk. De goederenstroom loopt waarschijnlijk gewoon door.” Volgens Plantum ziet de Belastingdienst toe op de uitvoering van de btw-wijziging en zal deze zo nodig sancties instellen.

De uitvoering voor leden van Plantum lijkt niet heel lastig. Voor zaadleveranciers voor eindgebruikers zit wel een uitdaging. “Wel zat er wat last bij bedrijven die zaden leveren voor de (moes)tuin of gazon; de bevoorrading van tuincentra is in het najaar voor de hele winter, met prijs al op het product. Dat is lastig als het btw-tarief per 1 januari verandert.”

Eerder in 2024 factureren

Adviesbureau Flynth wijst er op dat bedrijven de effecten van de hogere inkoopkosten versneld kunnen opvangen door hun btw-administratie eventueel maandelijks te doen. Er is ook nog een uitweg door de factuur eerder te vragen. “Voor leveringen aan bedrijven is het moment van uitreiken van de factuur bepalend voor de hoogte van het btw-tarief. Op een factuur die is uitgereikt in december 2024, is het lage btw-tarief van 9% van toepassing. Als de factuurdatum in 2025 ligt, dan geldt het hoge tarief van 21% btw”, schrijft het bureau.   

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers