Doorgaan naar artikel

‘Witloftrekkerij jaarlijks vier weken dicht’

Robert Raijmakers in Helmond legt zijn witloftrekkerij tegenwoordig jaarlijks vier weken stil. “Voor de bedrijfsvoering is dit het meest praktisch, en met de huidige witlofprijzen heb ik niet de indruk dat ik veel verdiensten laat liggen. Was dat maar wel zo.”

In de beginjaren van zijn bedrijf draaide hij door en nam het personeel om de beurten vrijaf. “Dan zat je er onderhand twaalf weken mee, en kon ik zowat dag en nacht aan het werk blijven. Nu is iedereen tegelijk vrij en kunnen we meteen na de vakantie weer volle bak aan de slag.”

Vrijdag 22 juli werd voor de laatste keer geoogst, de volgende dag werden de laatste trekbakken opgezet. “Zo maken we een voorraad klaar, die hebben we in een lege cel gezet bij een halve graad boven nul.” Op zondag 31 juli is het eerste deel daarvan in een trekcel gereden. “Dat lof is op 22 augustus oogstrijp.” De trek start met een staartje van het ras Flexine, en met Vintor. “De proeftrekken daarmee waren goed.”

Tijd voor groot onderhoud

Raijmakers houdt de eerste van die vier weken ook zelf vakantie, de overige drie weken gebruikt hij voor machine-onderhoud. Dat betreft onder andere het vervangen van de lagers in de transportbanden (jaarlijks) en het vervangen van de banden (tweejaarlijks). “Dan weet je zeker dat je het jaar verder probleemloos doorkomt.”

‘Het mag gaan regenen’

De wortels komen van twee akkerbouwers in de Noordoostpolder. Op een perceel na is alles gezaaid in de week voor Pinksteren. In dat weekend viel er veel regen. “Achteraf is dat het meest gunstige moment gebleken. Van een perceel dat wat later is gezaaid, is de stand iets minder. Ik ga de gewassen over een paar dagen bekijken. De laatste keer dat ik contact had met ‘mijn’ telers gaven ze aan ‘dat het best mocht gaan regenen’.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin