Doorgaan naar artikel

Witlofrassen Djine en OK-3873 voor het voetlicht

De rassendemo van Hazera en Chicosem speelde zich af bij de Gebroeders Selles in IJsselmuiden - Foto: Stan Verstegen

De rassendemo van Hazera en Chicosem speelde zich af bij de Gebroeders Selles in IJsselmuiden - Foto: Stan Verstegen

In een rassendemo op een bijeenkomst van Witcop op 20 oktober legde Hazera de nadruk op het ras Djine. Chicosem presenteerde Vintor en het nieuwe nummer OK-3873.

Naast Djine van diverse herkomsten, zat van Hazera het ras Flexine in de demo. Chicosem toonde naast het nieuwe nummer OK-3873 het ras First Lady en vijf partijen Vintor.

Eigenschappen witlofras Djine

Volgens vertegenwoordiger Arie Oomen van Hazera is Djine het minst pitgevoelige ras in vergelijking met de belangrijkste standaardrassen in de late trekperiode. Daarnaast had het ras in de afgelopen vijf jaar in proeven en na introductie nog geen problemen met Phytophthora.

Resultaten van vijf partijen witlof

Tijdens deze bijeenkomst werden de resultaten getoond van vijf partijen. Oomen gaf vooraf in zijn toelichting aan dat niet alle vijf de partijen optimaal geschikt zouden zijn voor de late trekperiode. Hiervoor beschikten niet niet alle partijen over de juiste verhoudingen tussen ‘penhistorie’ (zaai- en rooidatum, aantal groeidagen) en peninhoud. Al die factoren zijn mede bepalend voor het moment waarop een partij het beste geforceerd kan worden.

Dat bleek ook uit de getoonde resultaten in volgorde naar optimaal forceertijdstip. Bij de eerste drie partijen was hun optimum van forceertijdstip al enigszins gepasseerd. Die gaven op 20 oktober dan ook een pitlengte te zien tussen 50-70%. Voor de laatste twee partijen was het gekozen forceertijdstip juist het optimale tijdstip waardoor de pitlengte op maximaal 50% uitkwam.

Flexibel in te zetten ras

Oomen gaf nog extra aandacht aan een wortelpartij die ook op 30 maart 2022 tijdens de Witlofdag in Gorinchem te zien was. Deze partij liet toen al een goed, maar nog ‘jong’ resultaat zien. Tijdens deze bijeenkomst op 20 oktober toonde andere wortels uit deze partij een pitlengte van 50%.

Dat resultaat geeft duidelijk de flexibiliteit van het ras aan. “Wanneer een partij niet de juiste verhouding heeft tussen penhistorie en peninhoud voor de extra late forcering, dan is de partij nog altijd goed bruikbaar, maar dan zal de optimale forceerperiode wat vroeger in het seizoen vallen”, aldus Oomen.

Witlofrassen Vintor en OK-3873

Chicosem legde met vijf partijen Vintor de nadruk op dit standaard ras, omdat dit ras volgens vertegenwoordiger Bart Hesen nog steeds het meest bedrijfszekere ras voor de late trekperiode is. “Dat is vooral te danken aan het feit dat Vintor onder veel omstandigheden uiteindelijk altijd een acceptabele krop blijft produceren.” Bij het breken van de kroppen viel op dat er weinig bladafval te zien was. “En de kilo’s vallen altijd mee,” liet een aanwezige witloftrekker zich nog ontvallen.

Daarnaast bracht Chicosem een nieuw nummer onder de aandacht. OK-8373 is volgens Hesen een korter type voor de late trek. Er was slechts een kleine tray van uitgeplant. De kroppen in deze proeftray kenmerkten zich door een goede sluiting en een zeer korte pit. Het nummer is drie jaar op kleine schaal in de praktijk beproefd en in Nederland is er in 2022 voor het eerst een tiental hectares van gezaaid. Het ras lijkt tot nu toe veelbelovend. Volgend jaar komen meer praktijkgegevens beschikbaar.

Beheer
WP Admin