Witlofcoöperatie vertegenwoordigt 90% trekareaal

29-09-2017 | Laatste update op 01-08 | |
Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

De telers die zich woensdag 27 september hebben verenigd in de toen opgerichte witlofcoöperatie, zijn goed voor 90% van het trekareaal. In de oprichtingsvergadering, aansluitend aan een bijeenkomst van het witlofplatform, werden prioriteiten gesteld in het voor witlof uit te voeren onderzoek.

Het kersverse bestuur van de witlofcoöperatie ging meteen aan de slag door stil te staan bij onderzoekthema’s voor witlof en daarbij prioriteiten te stellen. Onderzoeken naar beheersing en bestrijding van sclerotinia en phytophthora zijn benoemd als onderwerpen met de hoogste prioriteit. Vertakking en toetsen van plantversterkers zijn de volgende onderwerpen op de prioriteitenlijst. De verduurzaming van de teelt wordt belangrijk gevonden, maar moet ingevuld worden met concrete onderwerpen en projecten. De werkwijze om tot een onderzoeksproject te komen leunt op beoordeling van een programmeringswerkgroep.

Sympathiserende leden

Tijdens de vergadering werd ook stilgestaan bij de mogelijkheden tot cofinanciering. Dat loopt uiteen van subsidies tot bijdragen van private organisaties. De leden vinden dat iedere partij die aansluit bij het gekozen thema, betrokken moet worden in zowel kennis als

financiering. Vanuit deze motivatie staat de witlof coöperatie dan ook open voor niet-witloftrekkers en -telers. Ketenpartijen kunnen sympathiserend lid worden en op deze manier kennis krijgen en kennis inbrengen. Sympathiserende leden krijgen geen stemrecht.

Samenstelling bestuur

Het eerste bestuur van de witlofcoöperatie bestaat uit Gijs van Dongen uit Zundert, Dirk Spruit uit Nibbixwoud, Eelco Tuinenga uit Nagele, André Vermue uit Kwadendamme en Gerwin de Vries uit Espel.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer