Doorgaan naar artikel

‘Witlof oogsten van ras Atlas en Flexine vanaf kerst’

Flevolof bewaart de wortels voor zijn klanten, noodgedwongen tegen aangepaste tarieven. - Foto: Stan Verstegen

Flevolof bewaart de wortels voor zijn klanten, noodgedwongen tegen aangepaste tarieven. - Foto: Stan Verstegen

Witlofbedrijf LOF in Espel oogstte vorige week de laatste kroppen van het ras Vintor, van wortels uit 2021. Begin deze week waren de eerste kroppen van het ras Atlas aan de beurt. “Daarmee zijn we dus een maandje later dan normaal”, geeft Gerwin de Vries van LOF aan.

De productie van Vintor valt nog niet tegen, zij het dat de kwaliteit niet altijd even gelijkmatig is. “Je hebt goede en minder goede partijen.” Atlas is wat De Vries betreft een ‘antieke zekerheid’; de wortelteelt kan weleens wat lastig zijn, in de trek is altijd duidelijk wat je aan het ras hebt. “In de trek staat het er nu ook gewoon goed bij, zoals je mag verwachten.”

Flexine vanaf Kerst

Na Atlas volgt Flexine, deze wortels worden vanaf kerst opgezet. “Ik denk dat we daarmee een van de vroegste zijn, en dat gaat ook al jaren goed. Ons laatste ras is Vintor, daarmee gaan we aan de gang als de meeste collega’s met Flexine starten.”

Onder deze aanpak ligt niet een of ander ‘geheim van de smid’. “We doen eigenlijk niets geks, toch kunnen we meteen goed met Flexine uit de voeten. Het is betrouwbaar, met een kropvorm die past bij wat onze klanten willen. Tussendoor een ras als Topscore zou ook kunnen, maar dat biedt geen voordeel. Een van de voordelen van Vintor is nog steeds het ‘snel werkt’.”

Even gestopt met worteloogst in warme herfst

De worteloogst werd vorige week ook afgerond. Terugblikkend wijst De Vries onder andere op het warme weer in de eerste oogstweken. “Om die reden zijn we op een gegeven moment zelfs gestopt. De temperatuur zat dik boven de 20 graden. Een vuistregel is dat je boven de 15 graden eigenlijk niet moet rooien, voor de afrijping op het veld, en -niet onbelangrijk- het inkoelen.”

De start van de worteloogst was dit jaar aan de late kant, om de wortels nog extra groeidagen te geven. “Gelukkig bleef het groeizaam tot ver in oktober, na weersomstandigheden in de zomer die niet altijd optimaal waren. Verder was de gemiddelde zaaidatum het afgelopen voorjaar aan de late kant. Omdat het aandeel vroege rassen deze keer kleiner was dan andere jaren, was er ook niet alle noodzaak om zo vroeg mogelijk te zaaien.”

Normale productie wortelen

”We hebben al met al een goed rooibare herfst gehad, wel zijn de wortels naar mij gevoel een slagje dunner dan anders. Logisch, want als een wortel de diepte in moet, gaat dat ten koste van de breedtegroei.” De producties zijn normaal. “In Flevoland heb je altijd wel nog wel vocht in de ondergrond, en beregenen is ook geen probleem Maar omdat dat zeker niet overal zo is, denk ik dat er Europabreed gezien wel minder wortels beschikbaar zullen zijn.”

Minstens € 1,20 per kilo witlof

Flevolof, het bedrijfsonderdeel waarin het draait om de teelt en afzet van witlofwortelen, bewaart een flink deel van deze productie voor zijn klanten. “Ook wij hebben de koeltarieven moeten aanpassen; energie, arbeid, folie, transport, een simpele V-snaar, alles is duur. En iedereen zit met hetzelfde dilemma: ‘hoe krijg ik die extra kosten doorberekend…’ Prijzen die je nu zou moeten hebben, daar droomde je nog niet eens zo lang geleden van. Tel je alle huidige kosten op, dan denk ik dat je nu voor witlof uitkomt op een kale kiloprijs van € 1,20 tot € 1,30. Dan moet energie niet nog duurder worden.”

Auteur: Joost Stallen

Beheer
WP Admin