Doorgaan naar artikel

Witlof

‘Ik spiegel het niet mooier voor dan wat het is’

Egbert Selles in IJsselmuiden meldde in zijn vorige bijdrage dat hij bezig is met het vervangen van zijn oude forceerruimten door nieuwe, met zo’n beetje een verdubbeling van de capaciteit. Op de website van Groenten&Fruit werd daar anoniem en vol ongeloof op gereageerd. “Met de erbarmelijk slechte prijzen van de afgelopen jaren toch nog goed draaien? Je hebt zeker een rijke vrouw of goede neveninkomsten”, was een reactie van ‘een handelaar’. En ‘een teler’ voegt daar nog aan toe: “Wie wil Selles nu voor de gek houden? Ik denk vooral zichzelf. Waarom is het zo moeilijk om de waarheid onder ogen te zien?” Selles reactie nu: “Ik spiegel het niet mooier voor dan wat het is. Wij zijn in de gelegenheid om dit te doen. Ik vraag me trouwens af waarom mensen die reacties anoniem plaatsen. Ik vind dat getuigen van zwakte.”

Week proefdraaien
De bouw van zijn nieuwe forceercellen is naar wens verlopen. “We hopen in week 31 alles af te ronden, zodat we in week 32 de eerste wortels kunnen opzetten in onze nieuwe cellen. Daar blijft het dan even bij, want de volgende drie weken forceren we weer in onze oude cellen. Op deze manier kunnen we ervaring opdoen en de ongetwijfeld opduikende kinderziektes van de nieuwe cellen ‘genezen’.” Vanaf begin september moeten de nieuwe cellen volledig operationeel zijn.

Ultrasonore bevochtiging
In die cellen heeft Selles nog een nieuwtje in laten bouwen. “We creëren een klimaat door middel van ultrasonore bevochtiging. Dat moet je voorstellen als een soort van mist die in de trekruimten voor de optimale luchtvochtigheid zorgt. De verspreidingsunit zit in de luchtbehandelingskast en het vocht gaat via de luchtstromen de cel in. Daardoor is de verdeling van het vocht veel beter dan met onze huidige sproei-installatie. In de bewaring van peren zijn er al goede ervaringen mee opgedaan.”

Langer laten staan
De wortelteelt verloopt naar wens, hoewel er op sommige percelen wel behoorlijk wat water is gevallen. “Gelukkig valt het nu en niet in september, want dan heb je een probleem.” Selles moet wel inspelen op de stand van zijn eerste twee zaaisels. “Het vroegste zaaisel met Joker staat er mooi op, maar het tweede zaaisel heeft vertraging opgelopen. Ik denk dat we het vroegste zaaisel iets langer laten staan en wat later opzetten om geen gat te krijgen in de levering van ons nieuwe witlof. Een andere mogelijkheid is om oude wortels bij te kopen om het gat in te vullen, maar dat is hem in mijn ogen niet.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Egbert Selles

witlofteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin