Doorgaan naar artikel

Witlof

‘Het ras Platine oogt weer een stuk strakker’

Leen de Kok in Kerkwerve zit volop in de trek van het ras Platine. “Ze zijn niet echt glad, een beetje geribbeld en ze vertonen een lichte nijging tot roodverkleuring”, aldus De Kok op 23 februari. “De productie en de sortering zijn wel goed.” Platine mag dan nu niet top zijn, een beter alternatief ziet de witlofteler op dit moment niet. “Topscore is voor mijn afzetkanaal te grof, Ombline geeft in het handelskanaal problemen met roodverkleuring en bij Fakir zit de pit snel te hoog.”
De Kok zet zijn witlof af bij veiling Coobra in België. “Ik ben blij dat BRAVA en GreenPartners in België zijn gefuseerd tot Coobra. Zo wordt er een sterker blok gevormd en kunnen afnemers beter bediend worden. De fusie is vlotjes verlopen, want als telers hebben we er verder helemaal niets van gemerkt.”

Dosering calcium
Het geribbelde aanzien van Platine kan ook te maken hebben met een te hoge dosering calcium. “Wij zitten al niet hoog, maar ik ben toch nog wat lager gaan zitten. Ook de koude van de afgelopen tijd kan een rol hebben gespeeld. We hadden moeite om de luchttemperatuur op peil te houden en dan ontstaat er een te groot verschil tussen de water- en luchttemperatuur. Nu zit dat weer dichter bij elkaar en lijken de volgend te oogsten bakken weer een stuk strakker.”

Temperatuursregime
De Kok start met een watertemperatuur van 20 graden Celsius in de eerste week om via 18 graden in de tweede week op 16 graden in de laatste week uit te komen. De luchttemperatuur zit in die laatste week op 15,5 graden. “En we hebben de wortels regelmatig bevochtigd omdat de RV bij die vorst natuurlijk erg laag was. Ook in de koelcel is het goed opletten dat de wortels niet gaan uitdrogen.” Naast een goede bevochtigingsinstallatie gaf hij ze ook nog flink water met de slang.
Kleine problemen ondervindt De Kok van Phoma, natrot en Sclerotinia. “Dat komt door de natte zomer die we hebben gehad en Rovral is niet zo sterk op Sclerotinia dan Ronilan was. De ziektedruk is in zijn algemeenheid hoger dan vorig jaar.”

Prijsvorming
Vanaf half januari verloopt de prijsvorming naar redelijke tevredenheid. Toen steeg de prijs van kort dik witlof naar 90 cent per kilo en tijdens de vorstperiode liep dat op tot 1,20 euro. Nu zit het weer op 80 cent. Flandria Q kwaliteit en kort dun zitten daar zo’n 20 cent boven.  

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen 

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Leen de Kok

witlofteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin