Doorgaan naar artikel

Witlof

‘Op witlof is geen peil te trekken’

Egbert Selles in IJsselmuiden forceert momenteel Vintor van een perceel dat onder goede omstandigheden werd gezaaid, maar vorige zomer nogal in het water stond. “Toch zijn ze hartstikke gezond en de trek verloopt uitstekend! Dat is witlof, je kunt er geen peil op trekken…” Selles was in de afgelopen weken een beetje zoekende naar het optimale trekregime, maar alles stond op 31 mei weer goed op de rit.

Alles gezaaid
Op 7 mei liet hij zijn eerste witlof in de Noordoost Polder zaaien van het ras Joker. Daarna volgde Atlas, Topscore, Ombline, Flexine en Vintor tussen 19 en 30 mei. “Tussen 22 en 24 mei hebben we het meeste gezaaid. We hebben vanwege het schrale weer wel flink moeten beregenen, maar de zaaisels zijn naar tevredenheid opgekomen. Bij de laatste twee zaaisels van 30 mei is dat nog even afwachten”, aldus Selles op 31 mei. De verder benodigde teeltmaatregelen voert de betreffende akkerbouwer uit, in overleg met een adviseur. “Daar bemoei ik me verder niet mee. Ze moeten gewoon zorgen voor goede wortels.”

Mooie meimaand
Hoewel de prijzen in week 22 dalende waren, was Selles toch optimistisch gestemd. “Een aantal weken heeft de prijs rond een euro per kilo gezeten; nu is dat 70 tot 75 cent. Begin april waren de vooruitzichten nog slecht, maar tegen de verwachting in zijn de prijzen vanaf eind april gaan oplopen. Daardoor hebben we gewoon een mooie meimaand achter de rug.”

Nieuwe accomodatie
Selles besteed zijn tijd verder aan het bouwen van nieuwe forceercellen. “Onze oude accomodatie was aan vervanging toe. We hopen half augustus in de nieuwe accomodatie te kunnen beginnen. We gaan van 4 cellen met 8 rijen naar 7 cellen met 14 rijen die ook nog wat langer zijn. Dat betekent inderdaad zo’n beetje een verdubbeling van onze capaciteit, maar het betekent niet dat we komend seizoen ook met zoveel gaan uitbreiden. We gaan naar zo’n 30 hectare en we hebben meer mogelijkheden voor een optimale kwaliteit. In de huidige situatie moeten we soms al iets te jong gaan oogsten en zijn de laatste soms al iets te oud.”
Investeren in de huidige tijden roept vragen op. “Dat kan, maar wij beuren geen andere prijs bij ZON fruit & vegetables als andere witloftelers. Het verschil zit hem misschien in onze algemene kosten en de technische resultaten. Ik teken ervoor als we in de komende 10 jaar hetzelfde kunnen verdienen als we in de afgelopen 10 jaar hebben gedaan.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Egbert Selles

witlofteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin