Doorgaan naar artikel

Witlof

Image premium

‘Vintor groeide veel harder dan Ombline’

Bijna 22 jaar teelt Egbert Selles jaarrond witlof, alleen de eerste vier jaar had hij er nog een teelt naast. Zijn lof – kort grof en lang in poolbakken – wordt via ZON fruit & vegetables afgezet, zij halen het product ook op zijn bedrijf in IJsselmuiden op.

Regelmatig kijken
De jaarlijkse productie komt op 25 hectare, in een gelijkmatig over het jaar verdeelde productie. De wortels worden geteeld in de Noord-Oostpolder. “Dat is een bewuste keus”, aldus Selles op 28 maart. “Het is een prima teeltgebied, én het is vlak om de hoek, gemiddeld  20 à 25 kilometer verderop. Dat maakt het makkelijk om af en toe eens op het veld te gaan kijken.”

Kijk op rassen
Momenteel trekt hij het ras Vintor, en wat Flexine. “Die Flexine is om te proberen, die heb ik voor de eerste keer. Volgende week (week 14) is de eerste oogst, dat lijkt wel goed te komen. Ik vind Vintor een heel goed ras, maar in deze periode past een ras als Flexine misschien toch wat beter. Dan kan de start met Vintor wat naar achter schuiven.” Voorafgaand aan de huidige rassen, werkte Selles met ras Ombline, vanaf Nieuwjaar tot eind maart. Op de suggestie om die Ombline iets langer door te trekken, en die aan te laten sluiten op een wat ietwat latere Vintor reageert Selles met een open opmerking: “Zeg het maar. Misschien kan dat ook, maar ook die Ombline is nog vrij nieuw, daar is nog niet alles van bekend. Zelf heb ik dat ras voor het eerst gehad. Daar komt bij dat met 25 hectare productie, de wortels afkomstig zijn van een beperkt aantal percelen. Stel dat je met een ras als Ombline zou willen doorgaan tot in mei, dan zou je eigenlijk wortels moeten hebben van meer zaaisels. Daarmee zou je in januari een trekproef kunnen maken, om de opzetvolgorde te bepalen. Dat is voor mij wat moeilijker.”
Terugblikkend stelt Selles vast dat zijn eerste kennismakeing met Ombline goed is bevallen. “Met goede kroppen, al vond ik de wortels wel aan de fijne kant. Dat laatste is waarschijnlijk door de groeiomstandigheden gekomen.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen 

Bekijk meer

Delen

Image
Egbert Selles

witlofteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin