Doorgaan naar artikel

Witlof

‘Je moet echt alert blijven, elke week is anders’

Gert-Jan de wit in Grootebroek startte het nieuwe trekseizoen met het ras Jador. Dat is voor de derde keer, hij trekt dit ras zo’n 8 á 9 weken. Vorige week had hij nog drie opzetweken te gaan. De eerste wortels werden op 25 november opgezet. Die eerste wortels hadden ‘pittig’ last van smetterigheid, doordat bij het rooien behoorlijk hoog was geklapt, en dit nog aanhangende blad erg nat was. Daar had misschien wat meer calciumchloride op gemogen”, aldus De Wit achteraf. De wortels worden na opzetten normaal behandeld met zo’n 80 gram Cacl2 per vierkante meter. Inmiddels is de smetterigheid overigens zo goed als achter de rug, en is ook de productie opgelopen tot gemiddeld 73 kilo per vierkante meter met 400 wortels per vierkante meter. “Voor Kerst kwam er ruim 60 kilo van een bak af, door meer bladafval, en omdat we vanwege die smet wat ruimer moesten snijden”.

De allereerste trek in 2011 startte eveneens wat moeizaam, doordat de beworteling wat traag op gang kwam. “Waarschijnlijk vanwege Phoma”, oppert De Wit, “Die wortels waren rond Kerst opgezet, en daarna weer even in de koeling geplaatst. “Je zag het alleen aan deze wortels; in de daarop volgende bakken was niets meer aan de hand, maar het heeft al met al wel wat kilo’s gekost. De watertemperatuur in het begin van de trek ligt momenteel op 18 graden, terugzakkend naar 15, en soms wel 14 graden. Na  Jador volgen de rassen Ombline en Topmodel.

Het valt De Wit op dat de trek tot op heden bepaald niet op de automatische piloot kunt gaan. “Je moet altijd wel blijven controleren, maar nu moet je nog scherper blijven op zaken als wateropname, de beworteling,  en hoe de wortels en het lof eruit zien. Het lijkt bijna per week wat anders te groeien. Deze week bijvoorbeeld zit de productie er wel op, maar lijkt het lof in vorige week wat zachter, en daardoor wat kwetsbaarder. Vorig week waren de kroppen wat brosser, met het blad tot aan de bovenkant gesloten, nu is dat weer wat minder.” 

De prijsvorming is rond de Kerst goed geweest, stelt De Wit vast, om in de eerste week van het nieuwe jaar weer af te zakken naar ‘heel gewoontjes’, met 70 cent per kilo. Terugblikkend over 2010: “Ik denk dat we aan het begin van het vorige jaar vanwege het magere wortelaanbod na de oogst van 2009 meer verwachtten, dan er uiteindelijk uit is gekomen.”

Bron: Groenten & Fruit – auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gert-Jan de Wit

Broccoliteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin