Doorgaan naar artikel

WholeFiber zet prebiotische witlofvezels in de schijnwerpers

Onderzoeker Iris Rijnaarts-Modder wil vezels meer in de spotlight zetten. - Foto: Koos Groenewold premium

Onderzoeker Iris Rijnaarts-Modder wil vezels meer in de spotlight zetten. - Foto: Koos Groenewold

Vezels zijn het ondergeschoven kindje van de voedselwereld. Het eten van eiwitten is hip. Vezels zijn minder sexy, omdat ze vaak alleen worden gerelateerd aan de stoelgang. Dat is jammer, vindt onderzoeker Iris Rijnaarts-Modder en werkzaam bij WholeFiber. “Ze hebben een zeer gunstige invloed op de gezondheid. Hier liggen volop kansen voor de voedselindustrie.”

Rijnaarts wil graag een bijdrage leveren aan het verhogen van de vezelinname en op die manier de gezondheid verbeteren. Zodoende koos ze voor een baan als manager clinical developments and implementations bij WholeFiber. “Dit bedrijf is in 2013 opgericht door Fred Kaper. Hij zocht naar een product dat minimaal bewerkt is, maar veel positieve invloed heeft op ons microbioom”, blikt ze terug. Uiteindelijk koos hij voor de witlofwortel (chicory root), omdat dit de meest vezelrijke groente is. “De meeste groentes bevatten 2 tot 4 gram vezels. De witlofwortel bevat 22 gram vezels per 100 gram.”

Krokante stukjes

De teelt en productie vindt plaats in Flevoland, licht Rijnaarts toe. “Na de oogst worden de wortels gewassen, gesneden en gedroogd. Zo ontstaan heel krokante stukjes, die gemakkelijk aan een gerecht toegevoegd kunnen worden, zoals aan yoghurt, muesli of rijst. Doordat we de wortels drogen, is WholeFiber heel geconcentreerd in prebiotische vezels (85 gram per100 gram), vitaminen, mineralen en polyfenolen. Twee eetlepels van ons product levert je 10 gram vezels op. Dat staat gelijk aan vier volkoren boterhammen en is al een derde van de geadviseerde inname.”

Lees het hele interview hier

Bekijk meer

Delen

Wendy Noordzij
Wendy Noordzij

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin