Doorgaan naar artikel

Westlandse tuinder triomfeert op NOS journaal

Een Chinese student die in een Westlandse kas in de NOS-microfoon vertelt dat ie zich voelt alsof hij in de hemel is beland. Wow.

Als er een kas in beeld kwam op het NOS journaal, dan was dat tot voor een paar jaar teken dat er iets heel erg mis was. Of de tuinders gingen massaal failliet, of de tuinders waren verdachte in zoiets als het Ehec-schandaal (en gingen vervolgens massaal failliet), of er werden al dan niet illegale buitenlandse werknemers uitgebuit of … nou ja, vult u zelf maar in.

Maar gisteren was het alleen maar zon en blije gezichten in die Westlandse kas op het 8 uur journaal. Tijdens het best bekeken programma van de dag werd het verhaal verteld van Chinese studenten, die hier stage komen lopen. Om zich te laven aan de wereldwijd als superieur bekend staande tuinbouwkennis hier.

‘Onze’ kennis weggeven

Natuurlijk moest er een haakje aan zitten. In dit geval de suggestie dat er tuinders zijn die het met lede ogen aanzien dat ‘onze’ kennis de grens over gaat. Op die suggestie volgde echter géén ietwat verongelijkte tuinder. Wél in beeld mensen uit het groene onderwijs die uitlegden dat wel degelijk iedereen er beter van kan worden als we kennis delen.

En gelijk hebben ze. Afbakenen, voor jezelf houden en zeggen ‘dit is van mij’ dat is heel erg vorige eeuw. Kennis delen, niet het bezit maar het gebruik voorop stellen, open source, dát is 2016. Wie zich afschermt komt niet in beeld. Of hooguit in een kwaad daglicht.

De Westlandse kas als de hemel voor een Chinese jongere. Op het NOS journaal. Dat we dat nog mogen meemaken.

Westlandse tuinder triomfeert op NOS journaal


Bekijk hier het journaal (schuif de tijdbalk door naar 19 minuten)

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin